Nyt

Forsvarsministrene fra NATO støtter Israel og forsikrer dem om, at de har NATO’s støtte. Samtidig siger mødet, at Israel må svare med “proportionale midler”. At dette krav blev stillet så tidligt i krigen indikerer en tydelig afstand fra fuld støtte til Israel. Israel har erklæret krig mod Hamas, og det ser ikke ud til, at forsvarsministrene har helt forstået den israelske regerings holdning.

NATO-landene fordømmer Hamas-angrebet på Israel, men beder samtidig Israel om at bruge “proportionale midler”.

På NATO’s forsvarsministermøde i Bruxelles fik NATO-landene en opdatering om situationen fra Israels forsvarsminister Yoav Gallant.

NATO’s generalsekretær Jens Stoltenberg gjorde det klart, at alliancen fordømmer Hamas’ terrorangreb “på det kraftigste”.

– Israel står ikke alene, siger Stoltenberg. (NTB)

Princippet om proportionalitet har været brugt som et argument imod Israel i mange årtier. Det er en begrænsning, der forsøger at begrænse Israel og få dem til at kæmpe med én hånd på ryggen.

Men den israelske regering har klart udtrykt, at de ikke har til hensigt at lade sig begrænse af andres krav.

Både USA, Storbritannien og Frankrig har deres egne problemer knyttet til krigsførelsen, de har deltaget i de seneste tyve år.

For Israel handler dette om deres eksistens.

Det var overraskende, at NATO turde lægge dette krav på bordet så tidligt i krigen. De ved godt, hvad dette krav indebærer. NATO giver sig selv en vetoret: “Nu har I overskredet grænsen for proportionalitet.”

ANNONSE

Biden gjorde noget lignende i går, da han udtrykte støtte, men samtidig bad Israel om at følge krigens love.

Har USA fulgt krigens love i deres krige i Irak, Libyen, Afghanistan og Jemen?

Israel bliver irriteret, når de bliver stillet over for krav, som ingen andre bliver mødt med. Det blev tidligere kaldt særbehandling, og israelerne er allergiske over for det. På samme måde har de for længst holdt op med at lytte til udenforstående, der mener at vide bedst, hvordan de skal løse deres problemer. Skandinaverne er blandt dem, der oftest tyr til sådanne tiltag.

ANNONSE