Nyt

EU-topmødet måtte ændre dagsordenen i sidste øjeblik, da verden blev overrumplet af det iranske angreb på Israel. Det blev mere Mellemøsten end Ukraine. Men EU har begrænsede muligheder for at ramme Irans våbenproduktion.

EU og USA opgav deres mulighed for at begrænse Irans missilproduktion i den såkaldte JCPOA-aftale, som Obama underskrev.

EU er mere bekymret for den israelske reaktion på Irans angreb.

Samtidig er der stor nervøsitet for, hvad en eventuel israelsk reaktion på det iranske angreb kan være.

– Vi skal være ekstremt forsigtige. Alt skal gøres for at undgå flere civile dødsfald, uanset om det er i Gaza, Israel eller Iran,” siger den belgiske premierminister Alexander De Croo. Han opfordrede til flere sanktioner mod Iran (NTB)

“Det gør lande, som er mere bekymrede for Ukraine, bekymrede.

“Jeg frygter, at vi er ved at miste fokus på Ukraine,” siger Litauens premierminister Gitanas Nauseda. Han påpeger, at EU-landene har øget importen af flydende naturgas (LNG) og fødevarer fra Rusland (NTB)

EU er god til hensigtserklæringer, men der er langt fra hensigtserklæring til handling. Det har Ukraine indset.

Men nogle lande er mere handlingsorienterede end andre.

Tidligere onsdag mødtes tre EU-ledere, Mette Frederiksen fra Danmark, Mark Rutte fra Holland og Petr Fiala fra Tjekkiet, med Nato-chef Jens Stoltenberg.

De lover at gøre, hvad de kan for at finde mere luftforsvar til Ukraine.

EU-Parlamentets formand Roberta Metsola sender også et klart budskab til landene (NTB)

“Det begynder at haste. Ukrainerne er under hårdt pres, og slaget er nu centreret om Chasiv Yar. Det bliver et nyt Bakhmut.

Ursula virkede vag omkring behovet for en overgang til øget våbenproduktion. “Det tager flere år. Ukraine har ikke så meget tid. Det blev sagt, at det ville tage uger, ikke måneder, for Ukraine at få mere luftforsvar.

Samtidig lægger EU-kommissionens formand, Ursula von der Leyen, pres på medlemslandene for at opruste.

– Det er på høje tid, at Europa vågner op, når det gælder forsvar og sikkerhed, sagde hun på en konference for forsvars- og sikkerhedsindustrien.

– Truslen om krig er måske ikke umiddelbar, men den er ikke umulig. Vi må være klar,” siger von der Leyen (NTB)

EU venter på, at Kongressen vedtager en ny Ukraine-pakke på 60 milliarder dollars, men det går også langsomt, og prisen kan blive høj.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok eller som ebok!

ANNONSE

Mest læst

Bidens store bagslag