Nyt

Mette Frederiksens regering præsenterede fredag forslaget til en ny blasfemilov, seks år efter at den forrige blev afskaffet. Den nye lov vedrører “utilbørlig behandling med væsentlig religiøs betydning for en trossamfund”. Men hvad betyder “utilbørlig behandling” og hvilke “genstande” vil være omfattet? Selvfølgelig Koranen, men hvad med hijab?

“Ved ‘utilbørlig behandling’ forstås handlinger, hvorved de af bestemmelsen omfattede genstande ødelægges på en nedsættende eller forhånende måde eller i øvrigt behandles forhånende eller nedsættende.”

“Det vil omfatte enhver utilbørlig behandling, herunder afbrænding, tilsøling og at der f.eks. trampes på eller sparkes til genstanden, eller at genstanden ødelægges ved f.eks. at rive i genstanden, klippe heri eller lignende. Det vil også omfatte tilfælde, hvor genstanden stikkes i med en kniv.”

Politiet aner besvær og forlanger en præcis definition af, hvilke handlinger der rammes. De ønsker ikke at agere som lovfortolkere i praksis.

Justitsminister Peter Hummelgaard og forsvarsminister Jakob Ellemann-Jensen mente selv, at de var præcise. Men hvad hvis nogen truer med at brænde en Koran og tænder ild på papir, som de hævder er revnede sider fra Koranen? Politiet risikerer at blive gjort til grin.

“Regeringen har ønsket et afgrænset og præcist lovindgreb,” siger han på pressemødet.

Men meget tyder på, at regeringen vader ud i et landskab, der forvandles til en mose, som de kan risikere at synke ned i.

De svenske socialdemokrater, herunder Magdalena Andersson, beklagede, at Sverige nu står alene med retten til at brænde Koranen. Presset stiger.

Men hvis Mette Frederiksen håbede på at lukke munden på det – altså Koran-bålet – kan resultatet ende med at blive det modsatte.

Rasmus Paludan siger, at han vil fortsætte, men gøre det på måder, der er inden for loven.

Regeringen har både medierne og opinionen imod sig.

Loven nævner konkret hån mod Koranen, Bibelen og Torahen samt korset. Mens det er lovligt at håne hijab og lave satiretegninger. Her inviterer regeringen til fortsat pres fra islamiske lande.

ANNONSE

I ligestillingens navn nævner man islamiske og kristne symboler. Men er den danske regering ikke klar over, at man inden for kunsten allerede har gjort håning af kristendommen til et tema for lang tid siden?

Andreas Serrano skabte billedet “Piss Christ”, der viser en Kristus på korset nedsænket i urin. Dette værk nyder international anerkendelse. Serrano blev for nylig inviteret til en audiens hos paven.

En anden mærkelig side af lovforslaget er, at regeringen begrundede det med behovet for “venner”. Udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen henviser til Danmarks støtte til Ukraine. Hvis krigen skal vindes, må Danmark ikke skabe komplikationer med hensyn til potentielle støttespillere. Han brugte udtrykket “the global south” konkret. Lars Løkke har netop været på en rundrejse i Afrika.

 

https://www.berlingske.dk/politik/regeringen-praesenterer-forbud-vil-forbyde-afbraending-paa-offentlige

ANNONSE