Nyt

En fjerdedel af virksomhederne i Tyskland overvejer at flytte. En undersøgelse udført af analysebureauet Kantar blandt 150 industribedrifter i Tyskland på vegne af det tyske konsulentfirma FTI-Andersch viser, at 26 procent af virksomhederne overvejer at flytte produktionen til udlandet.

Frustrationen er høj i den tyske industri, og mange virksomheder planlægger allerede at trække sig tilbage, hvor Kina er et af investeringsmålene, rapporterer Die Welt, som har fået indsigt i Kantars undersøgelse. Høje energipriser er en vigtig faktor, men alligevel kun én af forklaringerne på lysten til at flytte, skriver den tyske avis.

I undersøgelsen blev virksomhederne bedt om at vurdere forskellige karakteristika ved Tyskland som et sted at drive virksomhed, og for hvert punkt gav de karakterer fra 1 (bedst) til 6 (dårligst).

ANNONSE

Ikke overraskende får Tyskland dårligst karakterer på områder som energipriser og tilgængelighed af energi. Her blev der kun givet en “fire” (4,0).
Gennemsnitsberegningerne skjuler det faktum, at mange af virksomhederne mener, at Tyskland fejler på disse områder.

Andre vigtige udfordringer for erhvervslivet er bureaukratiet (4,0) og vanskeligheder med at finde kvalificeret arbejdskraft (3,9) – på trods af høj indvandring. Høje energipriser er en vigtig faktor, men alligevel kun én af forklaringerne på lysten til at flytte, skriver den tyske avis.

I undersøgelsen blev virksomhederne bedt om at vurdere forskellige karakteristika ved Tyskland som et sted at drive virksomhed, og for hvert punkt gav de karakterer fra 1 (bedst) til 6 (dårligst).

Ikke overraskende får Tyskland dårligst karakterer på områder som energipriser og tilgængelighed af energi. Her blev der kun givet en “fire” (4,0).
Gennemsnitsberegningerne skjuler det faktum, at mange af virksomhederne mener, at Tyskland fejler på disse områder.

Andre vigtige udfordringer for erhvervslivet er bureaukratiet (4,0) og vanskeligheder med at finde kvalificeret arbejdskraft (3,9) – på trods af høj indvandring.

40 prosent av de spurte industribedriftene kunne tenke seg å flytte deler av produksjonen til Asia, mange av dem til Kina. FTI-Andersch-sjef Christian Säuberlich sier til Die Welt at halvparten av bedriftene anser Kina som et attraktivt investeringsmål. Men også Øst-Europa og USA anses av mange som bedre steder å drive industri enn Tyskland.

Ifølge Säuberlich haster det med å gjøre noe med forretningsklimaet i Tyskland for å unngå et betydelig tap av velstand i det lange løp, skriver Die Welt. Men hva angår de politiske rammebetingelsene i Tyskland, gir bedriftene i Kantars undersøkelse karakteren «tre pluss».

Den pågåend avindustrialiseringen av Tyskland henger da også tett sammen med klima- og energipolitikken som er en av årsakene til det dårligere forretningsklimaet. For den tyske regjeringen, som har «klimamål» som sin absolutt høyeste prioritet, sitter en kursendring på det punktet svært langt inne.

ANNONSE