Nyt

»Tysk erhvervsliv har nu brug for rammebetingelser, der ikke driver virksomheder til udlandet eller ud af branchen,« siger Christoph Ahlhaus, leder af Bundesverband mittelständische Wirtschaft (BVMW), interesseorganisationen for små og mellemstore virksomheder i Tyskland, til Bild.

176.000 virksomheder blev lukket i Tyskland sidste år, og antallet har været stigende siden 2020,« skriver den tyske avis. Antallet af lukninger er også ved at overhale antallet af nystartede virksomheder, som er faldet siden 2012.

Ifølge eksperter fra Leibniz Centre for European Economic Research (ZEW) gælder tendensen for alle brancher og størrelser: 20.000 byggevirksomheder, 37.000 handelsvirksomheder, 51.000 forbrugerrelaterede servicevirksomheder, 11.000 fra industrien (+8,7 procent, det højeste niveau siden 2004).

– Afindustrialiseringen kommer ikke længere snigende, men trampende, siger Ahlhaus og peger især på energipriser, bureaukrati og høje skatter.

Sandra Gottschalk fra ZEW peger også på konkurrencepresset fra Kina og vanskelighederne med at finde kvalificeret arbejdskraft.

-Turbulensen i de store virksomheder dominerer i øjeblikket diskussionen om mulig afindustrialisering,« siger Patrik-Ludwig Hantzsch, chef for økonomisk forskning hos Creditreform. -Men den stille død i mange mindre virksomheder og højt specialiserede virksomheder er mindst lige så alvorlig. Kun elleve procent går konkurs, langt de fleste lukker simpelthen.

Antallet af lukninger i forskningsintensive og teknologisk avancerede sektorer i den tyske industri er steget med 12,3 procent, ifølge Bild.

ANNONSE