Kunstbilde

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669)
Sepia, penn, lavering og hvit dekkfarge på papir, 15,4 x 14,6 cm, Rijksmuseum, Amsterdam

Nederlandsk titel: Christus verschijnt aan Maria Magdalena (Noli me tangere)

Beretningen som illustreres, finner vi i Johannes 20, 11-18 (Svensk Kyrkobibel av 1917).

Men Maria stod och grät utanför graven. Och under det hon grät, lutade hon sig in i graven och fick då se två änglar i vita kläder sitta där Jesu kropp hade legat, den ene vid huvudets plats, den andre vid fötternas. Och de sade till henne: »Kvinna, varför gråter du?» Hon svarade dem: »De hava tagit bort min Herre, och jag vet icke var de hava lagt honom.»

Vid det hon sade detta, vände hon sig om och fick se Jesus stå där; men hon visste icke att det var Jesus. Jesus sade till henne: »Kvinna, varför gråter du? Vem söker du?» Hon trodde att det var örtagårdsmästaren och svarade honom: »Herre, om det är du som har burit bort honom, så säg mig var du har lagt honom, så att jag kan hämta honom.»

Jesus sade till henne: »Maria!» Då vände hon sig om och sade till honom på hebreiska: »Rabbuni!» (det betyder mästare). Jesus sade till henne: »Rör icke vid mig; jag har ju ännu icke farit upp till Fadern. Men gå till mina bröder, och säg till dem att jag far upp till min Fader och eder Fader, till min Gud och eder Gud.» Maria från Magdala gick då och omtalade för lärjungarna att hon hade sett Herren, och att han hade sagt detta till henne.

Noli me tangere er den latinske oversettelse Vulgatas versjon av det som på svensk er gjengitt med Rör icke vid mig.

ANNONSE

Læs også

Læs også