Kultur

Nok en legende er borte. Den amerikanske mezzosopranen Grace Bumbry, en av mine absolutte favoritter, er død etter noen måneders sykeleie. Hun arbeidet for det meste i Europa, og den fleksible stemmen med stort spenn tillot henne å synge alt fra barokk til det tungt dramatiske. Hennes sensasjonelle Venus-debut i Bayreuth i 1961 ga henne 30 minutters sluttapplaus og 42 fremkallinger, og gjorde advarslene om at publikum ennå ikke var klare for en sort kvinne i den rollen til skamme. Sin siste forestilling hadde hun så sent som i 2013, da hun kunne ses og høres som Grevinnen i Tsjajkovskijs Spardame i Wien. Med rette bærer hun tilnavnet Amazing Grace; uansett stilart og tessitura var innsatsen bunnsolid. Her er hun som Abigaille i Verdis Nabucco i et opptak fra Paris i 1979.

ANNONSE

Læs også

Læs også