Kunstbilde

Ukjent kunstner, xylografi (?) publisert i The Penny Illustrated Paper, London, 4. februar 1882. Bildet er presentert med den følgende tekst: Pogrom in Kiev, Russian empire. Jews being molested while police look on.

Etter attentatet på tsar Aleksandr II den 13. mars 1881 (etter gregoriansk kalender), der en av de impliserte var jødinnen Hesya Helfman (1855-1882), fant det i årene 1881 til 1884 sted mer enn to hundre pogromer i tsarriket, de verste skjedde i Kiev. Odessa og Warszawa. Man brydde seg ikke om en slik bagatell som at alle de andre bak attentatet var ikke-jøder.

Det viser seg imidlertid at xylografien i Penny Illustrated åpenbart har denne fargelitografien av ukjent kunstner som forelegg. Titelen er Jodenvervolging in Rusland, størrelsen er 23,3 x 15 cm, og den er opplyst utgitt av Emril & Binger i Haarlem, Nederland rundt 1860.

ANNONSE

Man kan gå ut fra at det foreligger et tilfelle av gjenbruk. Pogromer var dessverre ikke noe ukjent fenomen i tsarens rike lenge før 1881, og drapet på tsaren og de påfølgende pogromer aktualiserte den nederlandske litografien fra c. 1860.

ANNONSE

Læs også

Læs også