Nyt

Et af de mest ikonografiske billeder i norsk kunsthistorie, Christian Krogh “Leiv Eriksson opdager Amerika” er sat i kælderen fordi det ifølge wokeregimet er kolonialistisk. Den nye tid er her, også i kunsten, og får nu direkte følger for den officielle presæntation af den nationale historie.

Flere berømte malerier er placeret i kælderen på det nye Nationalmuseum. Et af dem er Christian Krohgs berømte maleri af Leiv Eiriksson, der opdager Amerika.

– Billedet er en romantisering af nordmænd, der tog til Amerika. Det er et kolonialistisk billede, siger afdelingsdirektør Stina Högkvist på Nationalmuseet til Aftenposten.

Maleriet “Leiv Eiriksson opdager Amerika” fra 1893 er et af Krohgs mest berømte. Det prydede tidligere trappeopgangen i det gamle Nationalmuseum. Maleriet viser den nordiske opdagelsesrejsende, der anses for at have været den første europæer, der opdagede Nordamerika omkring år 1000.

Nationalmuseet modtog maleriet som gave fra Leif Erikson Memorial Association i Chicago i 1900.

Nu er den derfor placeret i kælderen ligesom flere andre kendte malerier.

Modernisering

Det sker som led i en modernisering af museets profil, siger Högkvist. Hun forklarer, at de vil udfordre en standard, som historisk set er sat af hvide, mandlige kunstnere.

– Vi viser nu flere kvindelige kunstnere, flere samiske kunstnere og mere kunst af folk, der tilfældigvis ikke er født med hvid hud. Det fortsætter vi med, siger Högkvist.

– Vi skal have et samfundsrelevant, frisk blik på kunsthistorien.

– Fuldstændig absurd

Museets kunstneriske opdatering, og i særdeleshed fjernelsen af ​​Krohg-maleriet, får Eivor Evenrud (Ap) i Oslo-byrådets kultur- og undervisningsudvalg til at reagere, skriver Vårt Oslo. Hun synes, det er helt absurd, at Krohg-maleriet bliver lagt i kælderen.

– Hvad er der i vejen med, at alt fra fortiden bliver læst ind i nutiden og fået sat nye etiketter på? skriver Evenrud på sin Facebook-side.

– Hvad er du bange for, at publikum vil tænke? Tror du, folk er så intellektuelt svage, at de ikke selv er i stand til at forstå, at noget har ændret sig på 130 år? (NTB)

 

 

ANNONSE