Kopierede/fra hoften

Skal man tro det meste af den vestlige presse, står Vladimir Putin til at lide et velfortjent nederlag i Ukraine.

Men kan det nu passe? Ikke hvis man skal tro to ledende kendere af USA’s udenrigspolitik, tidligere forsvarsminister Robert Gates og tidligere udenrigsminister Condoleeza Rice, som i en kommentar i Wall Street Journal (8.1.) bemærker, at tiden ikke er på Ukraines side.

”Landets økonomi”, skriver de, ”hænger i laser, millioner af dets indbyggere er flygtet, og meget af dets mineralrigdom, industrielle kapacitet og betydelige landbrugsarealer er under russisk kontrol.” Og videre: ”Ukraines militære formåen og økonomi er nu næsten helt afhængige af en livline fra Vesten, først og fremmest fra USA.”

Ifølge Gates og Rice kan Putin ganske enkelt ikke tillade sig at tabe eller afstå de fire østlige provinser, som han har erobret fra Ukraine og erklæret for en del af Rusland. Altså vil Putin fortsætte krigen til den bitre ende.

ANNONSE

Spørgsmålet, som vi andre må stille os, er, hvor længe de vestlige befolkninger vil blive ved med deres økonomiske og militære støtte til en krig, som ikke synes at ville tage nogen ende. Og det uanset, hvor megen sympati man har for den ukrainske sag.

De to tidligere amerikanske ministres dystre syn på Ukraines chancer behøver naturligvis ikke at afspejle virkeligheden. Den mulighed foreligger, at de maler fanden på væggen for at få den amerikanske kongres til at øge sin militære hjælp til Kyiv og dermed øge våbenindustriens profitter.

I dagens betændte storpolitiske klima, kan man ikke udelukke noget – især fordi vi ikke kan regne med, at de regeringstro vestlige medier fortæller sandheden. De dage, da vi havde en nogenlunde fri og objektiv presse, er forbi, og befolkningen kan ikke gøre andet end at væbne sig med skepsis.

ANNONSE