Kommentar

Putin har aflyst sin årlige pressekonference og ligeledes sit årlige budskab til Den Russiske Føderations befolkning. I august holdt han en kæmpefest i Kreml for at fejre en række besatte ukrainske regioners formelle indlemmelse i Rusland. Store dele af disse regioner er dog generobret af Ukraine. Så hvad skal han sige?

De intensive luftangreb, som systematisk skal ødelægge Ukraines infrastruktur og gøre livet uudholdeligt for befolkningen, fortsætter dog dag efter dag og nat efter nat. Samtidig trues med endnu mere ødelæggelse, hvis Ukraine rammer militære mål på russisk territorium. Foreløbig brænder det ene russiske indkøbscenter efter det andet i et omfang, som tyder på sabotage. En russisk organisation, Ruslands Frihed, hævdede for nylig, at den stod bag sabotage af en jernbanelinje, der transporterer militære forsyninger til krigen i Ukraine. Og for nylig ramte ukrainske droner russiske bombefly på en base langt inde i Rusland. Der har også tidligere været talrige ukrainske angreb på militære mål på Krim.

Nu forudsiger en kendt ukrainsk journalist, Dimitrij Gordon, at ”hele Rusland snart vil brænde”. Det er nødvendigt for at få den russiske befolkning til at forstå alvoren i Kremls forbrydelser i Ukraine. ”Selvfølgelig skal vi bombe russisk territorium for at ødelægge militære mål – ikke civilbefolkningen”, siger han. Han forestiller sig også, at Lenin-mausoleet på Den røde Plads ved Kremls mure med den udstoppede Lenin vil blive ramt. Da russerne ikke selv har været i stand til et opgør med Lenin og hans ugerninger, må vi gøre det for dem – lyder hans argument. Mange russere mener, at så længe resterne af Lenin opbevares og æres i den russiske stats centrum, vil Rusland fordærves af massemorderens onde ånd.

ANNONSE

Den ukrainske generalløjtnant Mykhailo Zabrodskyi vurderer, at Rusland har så store militære lagre og ressourcer, at det er muligt fra luften at angribe civile mål i Ukraine med den nuværende intensitet i flere år. Fra alle dele af føderationen fra Østersøen til Stillehavet transporteres der krydsermissiler til fronten mod Ukraine. Ukraine har fortsat ikke våbensystemer, der effektivt kan beskytte landet mod disse angreb.

Ukraines øverstkommanderende, general Valeriy Zaluzhnyi, vil ikke udelukke en ny russisk offensiv med udgangspunkt i Hviderusland for at erobre hovedstaden Kyiv – måske til januar. Der er i efteråret blevet indkaldt 300.000 nye soldater, men spørgsmålet er, hvor krigsduelige de er. De hidtidige erfaringer er meget nedslående for russerne. De nyindkaldte er dårligt uddannede, dårligt udrustede og slet motiverede til at gå i krig. De falder derfor som fluer. Det professionelle Wagner-korps af lejesoldater, som nu også omfatter løsladte kriminelle, kæmper bedre.

ANNONSE

Mest læst

Kina styrer USA

Ofrene er de nye helte