Kunstbilde

Charles Jervas (1675–1739).
Olje på lerret, 76,2 × 63,5 cm, National Portrait Gallery, London.

Portrettmodellen, Jonathan Swift (1667-1745). var en irsk-engelsk prest og forfatter, særlig kjent som en uvanlig skarp satiriker. Hans best kjente verk er i dag Gullivers reiser, utgitt anonymt i 1726. Den første delen, om landet Liliput, der innbyggerne er lilleputter (som har etablert seg som et lån-ord i norsk) , er i dag nærmest oppfattet som en underholdende barnebok – men den var i utgangspunktet tenkt som en samfunnskritikk. Resten av boken er også særdeles satirisk – men knapt egnet som litteratur for barn.

I 1729 ga han, fortsatt anonymt, ut en pamflett med titel A Modest Proposal (Et beskjedent forslag). Den fullstendige teksten ligger blant annet her.

Det beskjedne forslaget gikk i korthet ut på å slakte og selge irske småbarn som mat, slik at foreldrene kunne tjene litt penger, og overklassen fikk seg en delikatesse. Det hele var selvfølgelig mock-serious – men ikke desto mindre en bitteliten forskyvning av rådende oppfatninger i enkelte kretser.

For alt vi vet, kan The Human Meat Project, som vi har nevnt her, være inspirert av A Modest Proposal.

Som det heter i første del av Goethes Faust, linje 2293 (Auerbachs kjeller i Leipzig):

Uns ist ganz kannibalisch wohl, als wie fünfhundert Säuen.

Som kan gjengis med Vi har det så kannibalsk bra, som fem hundre purker.

ANNONSE

Læs også

Læs også