Kunstbilde

Charles Jervas (1675–1739).
Olje på lerret, 76,2 × 63,5 cm, National Portrait Gallery, London.

Portrettmodellen, Jonathan Swift (1667-1745). var en irsk-engelsk prest og forfatter, særlig kjent som en uvanlig skarp satiriker. Hans best kjente verk er i dag Gullivers reiser, utgitt anonymt i 1726. Den første delen, om landet Liliput, der innbyggerne er lilleputter (som har etablert seg som et lån-ord i norsk) , er i dag nærmest oppfattet som en underholdende barnebok – men den var i utgangspunktet tenkt som en samfunnskritikk. Resten av boken er også særdeles satirisk – men knapt egnet som litteratur for barn.

I 1729 ga han, fortsatt anonymt, ut en pamflett med titel A Modest Proposal (Et beskjedent forslag). Den fullstendige teksten ligger blant annet her.

Det beskjedne forslaget gikk i korthet ut på å slakte og selge irske småbarn som mat, slik at foreldrene kunne tjene litt penger, og overklassen fikk seg en delikatesse. Det hele var selvfølgelig mock-serious – men ikke desto mindre en bitteliten forskyvning av rådende oppfatninger i enkelte kretser.

For alt vi vet, kan The Human Meat Project, som vi har nevnt her, være inspirert av A Modest Proposal.

Som det heter i første del av Goethes Faust, linje 2293 (Auerbachs kjeller i Leipzig):

Uns ist ganz kannibalisch wohl, als wie fünfhundert Säuen.

Som kan gjengis med Vi har det så kannibalsk bra, som fem hundre purker.

ANNONSE

Læs også

Mest læst

Krigsguden kalder

Læs også