Kopierede/fra hoften

Ifølge Ritzau fik Kasper Møller Hansen, der er valgforsker på Københavns Universitet, en overraskelse, da han måtte konstatere, at der ved det netop overståede valg er sket en kraftig stigning i antallet af blanke eller ugyldige stemmer.
Antallet er nemlig rekordhøjt. 46.272 stemmer var blanke, og 12.599 var på anden vis ugyldige.
Ved valget i 2019 var tallene henholdsvis 27.781 og 10.020.
Stigningen er helt præcist på 54,7 pct. sammenlignet med valget i 2019.
»Der må stikke noget under for de vælgere, der har valgt at stemme blankt. Samlet set er det jo et udtryk for mistillid til vores politiske system, at vores ugyldighedsprocent stiger«, siger Kasper Møller Hansen.
Rune Stubager, der er valgforsker på Aarhus Universitet, kalder de ugyldige stemmer en udfordrende tendens.
Andre vil se det som en meget glædelig tendens, hvis stadigt flere vælgere har opdaget, at politikerne ikke er deres repræsentanter på tinge, men derimod World Economic Forums, Verdenssundhedsorganisationens og EU’s repræsentanter i Danmark.
Der ville være grund til større bekymring, hvis alle danskere troede, at vi havde folkestyre.
ANNONSE