Nyt

Irlands justitsminister Helen McEntee meddelte torsdag, at det første udkast til nye love om hadforbrydelser snart vil blive forelagt Dáil Éireann, landets parlament.

Bigoter, racister, homofober osv. risikerer op til fem års fængsel, hvis de bliver dømt efter de nye hadlove.

Lovforslaget vil for første gang i Irland definere hadtilkendegivelser som en specifik lovovertrædelse. Der er tale om skærpede former for allerede strafbare handlinger, hvor lovovertrædere er motiveret af had til en beskyttet egenskab som race, hudfarve, nationalitet, religion, etnisk eller national oprindelse, seksuel orientering, kønsudtryk, kønsidentitet og handicap. Der bor over en million immigranter i Irland.

– Med lovforslaget foreslås en række nye lovovertrædelser vedrørende tilskyndelse til vold eller had med en straf på op til fem års fængsel ved domfældelse eller tiltale. Den fastlægger de sanktioner, der gælder for hver specifik lovovertrædelse, som beviseligt er motiveret af had eller fordomme mod en bestemt beskyttet egenskab.

Forbrydelser, der er blevet forværret af et element af had, vil have højere straffe end den almindelige form for lovovertrædelsen, skriver det irske justitsministerium.

McEntee sagde i en erklæring, at hadefulde ytringer intet har at gøre med ytringsfrihed.

– Hadefulde ytringer er designet til at holde folk nede, lukke deres mund, give dem angst for at sige, hvem de er, hvad de står for, for at udelukke og isolere dem. Det er ikke gratis at gøre det, og ærligt talt er der ikke plads til det i vores samfund.

Allerede før hadloven har de irske myndigheder værktøjer til at stoppe visse holdninger. Enoch Burke, en lærer, der nægtede at kalde en biologisk dreng for en pige, er fængslet på ubestemt tid. Ved domsafsigelsen sagde dommeren, at Burke vil forblive fængslet, indtil han erkender sig skyldig og efterkommer de ordrer, der er givet ham.

Den irske tv-skribent Graham Linehan har fortalt, hvordan han på baggrund af Storbritanniens love om hadefulde ytringer er blevet indkaldt til afhøring af det nordirske politi på grund af anmeldelser fra såkaldte transkønnede aktivister.

ANNONSE

Den tidligere politibetjent Harry Miller blev frifundet i retten i en sag, hvor britisk politi klassificerede hans traditionelle syn på køn som “hate speech”.

 

ANNONSE