Kopierede/fra hoften

Det amerikanske midtvejsvalg den 8. november nærmer sig, og republikanere er begyndt at tale om et kommende dødsstød mod demokraternes kontrol over Kongressen. Desuden ser det ud til, at en række guvernørposter i demokratisk-styrede stater kan være i fare. Det gælder endog i de tidligere étparti-stater New York og Oregon. At noget sådant kunne komme på tale, ville have været utænkeligt for blot få uger siden.
En række meningsmålinger foretaget de seneste dage viser samstemmende, at republikanerne fører med 2-7 pct.point over demokraterne, hvis man spørger om generel partipræference.
Særligt bemærkelsesværdigt er omsvinget blandt uafhængige kvindelige vælgere. Man vil huske, at manglende kvindelig støtte længe har været betragtet som republikanernes svageste punkt. Men nu viser en meningsmåling foretaget af New York Times/Siena College, der blev offentliggjort i går, at kvinder, der hverken betegner sig som demokrater eller republikanere, er vendt på en tallerken i løbet af blot en måned. I september kunne demokraterne glæde sig over et forspring på 14 pct.point i dette vælgersegment. Det er nu ændret til 18 pct.point i republikanernes favør – altså er sving på hele 32 pct.point.
Det er intet mindre end en katastrofe for det demokratiske parti, der forventede, at abortsagen ville animere de kvindelige vælgere til at vende republikanerne ryggen. Nu viser det sig imidlertid, at blot 5 pct. af vælgerne betragter abort som valgets vigtigste tema, og blandt demokratiske vælgere er det kun 8 pct.
Heller ikke demokraternes andre mærkesager op til valget – nødvendigheden af at gøre op med ”racismen” og beskyldninger mod republikanerne for at være ”fascister” og en trussel mod demokratiet – vækker større interesse blandt vælgerne, selv om en samlet regimetro presse dagligt hamrer løs med disse temaer.
Derimod synes republikanerne at vinde stort på deres mærkesager: Det omsiggribende sammenbrud af lov og orden, den løbske illegale indvandring og inflationen, der har gjort et mærkbart indhug i almindelige amerikaneres forbrugsmuligheder og tæret alvorligt på deres pensionsopsparing.
Demokraterne kan næppe nå et rette op på situationen inden valget og kan formentlig kun beholde magten ved valgsvindel, men den mulighed skal man ikke se bort fra.
ANNONSE