Tavle

I sidste uge deltog Viktor Orbán i rundbordsdiskussionen Storm over Europe – the war in Ukraine, the energy crisis and geopolitical challenges i Berlin.

Den tyske avis Die Tagespost skriver, at han under besøget har vist, hvordan han ser sig selv: Han er Asterix fra Budapest.

Asterix er den, der forsvarer sin lille galliske landsby mod det magtfulde Romerrige og alle de frihedsbegrænsninger, som de onde »romere fra Bruxelles« pålægger dem.

»Ungarske interesser« er et gennemgående tema for Orbán. Da Rusland angreb Ukraine, var hans første spørgsmål: »Hvor mange ungarere vil dø?«

Sådan forklarer han også sin afvisning af sanktioner mod Rusland: De skader EU mere end Rusland. Han opfordrer til en øjeblikkelig våbenhvile. Det afgørende mål nu er at afslutte krigen – ikke nødvendigvis at finde en langsigtet løsning. Det kan vi tage fat på senere.

Orbán afviser alle anklager om, at han er »Vladimir Putins trojanske hest«. Som leder af den ungarske regering er han ikke på nogen anden side end Ungarns – og hans politik er heller ikke anti-europæisk. Men han nægter at sidestille »europæisk politik« med de retningslinjer, der kommer fra institutionerne i Bruxelles.

– Europapolitik, sagde han, – er de enkelte europæiske landes politik, og den skal formuleres i deres hovedstæder, i Lissabon, Berlin eller Budapest.

Denne model gælder også for Orbáns socialpolitik.

– Jeg forsvarer den klassiske familiemodel, fordi det er det, ungarerne vil have. Det samme gælder migrationspolitikken. Befolkningen har intet ønske om et multikulturelt samfund. Vi vil have »nul muslimer«.

For dette modtog Orbán klapsalver fra publikum på omkring to hundrede mennesker ved det hippe »Ewerk« på Wilhelmstraße.

ANNONSE