Kunstbilde

Jan van Eyck (c.1390–1441)
Olje på tre overført til lerret, 56,5 x 39 cm, Metropolitan Museum of Art, New York.

I venstre felt ser vi Korsfestelsen, skildret i følge Johannes-evangeliets nittende kapitel. I forgrunnen drar vi kjensel på både Maria Magdalena med det utslåtte røde hår, og Jesu mor og den disippel Jesus elsket, tradisjonelt forstått som apostelen Johannes. Man kan også se at en del av romerne er fremstilt med tyrkisk-pregede klær – på 1400-tallet var tyrkerne en pest og en plage for store deler av Europa.

I høyre felt er det oppstandelse og dom, omtrent etter Johannes’ åpenbaring. De oppstandne kravler seg ut av gravene, havet gir tilbake sine døde, og de fordømte nedstyrtes i Helvede under oppsyn av en erkeengel. De frelste samles under en presiderende Jesus, med sin mor Maria til venstre og døperen Johannes til høyre for ham, de tolv apostler i hvite kapper, og en stor skare av de frelste, sammen med basunblåsende engler.

Bildene er svært detaljerte, og det anbefales å klikke et par ganger på dem for større oppløsning.

ANNONSE

Læs også

Mest læst

De blev til monstre

Manifest i en mørk tid

Læs også