Kunstbilde

Bjarne Ness (1902-1927)
Olje på lerret, 85,5 x 65,2 cm, Nasjonalmuséet, Oslo.

Bjarne Ness’ biografi inneholder mange paralleller til hans omtrent samtidige kunstnerkollega, dikteren Rudolf Nilsen (1901-1929). Begge ble født i enkle kår, men skaffet seg allikevel en utdannelse, og skrev seg godt og grundig inn i norsk kunst- og litteraturhistorie. Begge døde, med to års mellomrom i Paris, av tuberkulose, som den gang var en svært utbredt folkesykdom.

Her kan det passe med litt fiolinmusikk av en norsk komponist – som også i sin ungdom ble rammet av tuberkulose.
Edvard Griegs (1843–1907) c-moll-sonate for fiolin og klaver op. 45 (1886-87) er i de beste hender hos Fritz Kreisler (1875-1962) og Sergej Rakhmaninov (1873-1943), i dette opptaket gjort i Berlin i 1928.

De av oss som har levd i noen år, erindrer sikkert alle tiltakene for å begrense tuberkulose her i Norge – Pirquet-prøver på skolene, oppmøte på Helserådet for skjermbilde-fotografering, og ikke minst BCG eller annen vaksine.

ANNONSE

Tiltakene viste seg å være svært effektive, og tuberkulose ble på det nærmeste utryddet i Norge. Og så fant men det for godt å avslutte bekjempelsen – uaktet at tilfeller av resistente former for tuberkulose ofte lar seg påvise, også i Norge.

ANNONSE

Læs også

Mest læst

Et billede siger mere

Vor tids paria

Læs også