Putin forekommer mere og mere løsrevet fra virkeligheden i Rusland og på slagmarken i Ukraine. Han har for nylig truet med alvorlige følger for Ukraine, hvis landets regering ikke accepterer hans ultimatum om, at landets militære styrker overgiver sig. – Vi har slet ikke for alvor begyndt endnu, erklærede han – underforstået: De massive russiske ødelæggelser af ukrainske byers boligkomplekser og massedrabene på civile er kun bagateller.

Putin synes at bo på Månen og i stigende grad lide af virkelighedstab, eller er det endnu et forsøg på at bluffe? Sandheden er under alle omstændigheder, at de russiske styrker befinder sig i en meget alvorlig situation. De kan stadig ødelægge civile mål i Ukraine med langtrækkende og upræcise missiler affyret fra russisk og russisk kontrolleret territorium, men på selve slagmarken ser det ilde ud.

De russiske tab pr. 11. juli er kolossale оg voksende. De udgør ifølge Ukraines Generalstab 37.400 faldne soldater og officerer, 1.645 kampvogne, 3.828 pansrede militære køretøjer, 838 artillerisystemer, 247 reaktive multiple raketsystemer, 109 antiluft-raketsystemer, 217 krigsfly, 188 helikoptere, 676 droner, 15 krigsskibe, 155 krydsermissiler og 66 enheder ”specialudrustning. Ifølge britiske militæreksperter vil det tage flere år, før Rusland kommer op på samme styrke som før angrebet på Ukraine.

ANNONSE

Ukraines væbnede styrker har nu omsider fået tilført avancerede langtrækkende vestlige våben, som sætter dem i stand til meget præcist at udslette det ene russiske militære mål efter det andet – også i fjendens bagland. Hver eneste nat kan man se resultaterne heraf – 10-20 vigtige ødelagte militære objekter. Ukrainerne har i de seneste døgn udslettet russiske raketbatterier, radarinstallationer, kommandocentre, brændstoflagre og jernbanelinjer, der fører militære forsyninger til fronten. På et enkelt døgn blev i alt 18 kampvogne, herunder en hel kolonne, forvandlet til udbrændt skrot. Det russiske luftforsvar er ubrugeligt over for de nye ukrainske våben, og en hær uden et effektivt luftforsvar er dømt til nederlag.

Rusland må erstatte det ødelagte militære materiel med gammmelt sovjetisk, som ikke er tidssvarende. Man har også store problemer med at få erstattet det faldne mandskab med ordentligt uddannet og trænet personel. Der er mytterier og anden form for lydighedsnægtelse i de russiske styrker, som også plages af omfattende drikkeri. Særlige russiske enheder er indsat til at opspore  og arresterer mænd på gaden, som tvinges til at kæmpe.

Hertil kommer naturligvis de økonomiske tab, som Rusland lider og i stigende grad vil komme til at lide som følge af de omfattende økonomiske sanktioner mod landet. Rusland var allerede før angrebskrigen en nedadstigende økonomisk magt i sammenligning med de vestlige stater og Kina. Den udvikling bliver nu forstærket. Endnu et dræn på landet udgøres af de flere millioner veluddannede personer, som allerede har forladt den russiske politistat.

ANNONSE