Kommentar

En russisk domstol udstedte i går en arrestordre mod science fiction-forfatteren Dmitrij Glukhovskij, som risikerer en dom på ti års fængsel for at have kritiseret Moskvas krig i Ukraine. Den 42-årige forfatter formodes at leve i eksil i udlandet.
Hans forbrydelse består i at have fornærmet den russiske hær ved på sociale medier at have skrevet: ”Stands krigen! Indrøm, at dette er en krig vendt mod hele nationen og stands den!”
På Telegram fastholder Glukhovskij kritikken: ”Jeg er parat til at gentage alt, hvad der blev sagt”, meddeler han.
Rusland oplever en massiv forfølgelse af den politiske opposition, og regimet har indført en lov, hvorefter kritikere risikerer 15 års fængsel for at udbrede, hvad styret betegner som falske påstande om militæret.
Siden Putins overfald på Ukraine har regeringen blokeret eller lukket mindst ti uafhængige medier.
Moscow Times, der er gået i eksil og nu publicerer fra udlandet, betegner det russiske styres undertrykkelse af kritikere som uden fortilfælde. Det er ikke ganske korrekt. I februar 1966 gennemførte sovjetstyret en opsigtsvækkende retssag mod de to satiriske forfattere, Andrej Sinjavskij og Juli Daniel, der blev dømt til henholdsvis syv og fem års indespærring i en arbejdslejr for at have fornærmet den socialistiske orden.
Mange opfattede retssagen som enden på den relativt liberale politik, som Nikita Khrustjov havde stået for.
ANNONSE