Nyt

Volden under Örebro-optøjerne var som i en krigsfilm. Det siger en af ​​de politibetjente, der var til stede.

»På et tidspunkt lykkedes det dem at rive en af dørene på en af ​​politibilerne op og trække chaufføren ud,« siger han til Expressen.

Det er en erfaren politimand, Expressen har afhørt. Han arbejdede i 24 timer i træk under optøjerne langfredag; først i Rinkeby, senere i Örebro. Han har aldrig arbejdet under så barske forhold som i Örebro, siger han. Et advarselsskud blev fyret af. Vi fik at vide, at der var “rød alarm” i Örebro, hvilket betyder fuld stenkastning.

– Det var som i en dårlig krigsfilm. De sendte folk ind i Heksekedlen: “held og lykke”.

– Vi går ind i en park og skiller menneskemængden. Men de vender tilbage. Vi jager dem væk. De kommer tilbage. Og så fortsætter det sådan. Det var som at banke hovedet mod en mur.

12 politibetjente blev såret i Örebro.

– De havde folk, der sad og huggede brosten op. Kollegerne blødte, andre havde brækket knogler i kroppen. Vores biler kom ingen vegne, fordi gaderne var spærret med bænke og el-scootere. På et tidspunkt lykkedes det dem at rive dørene på en af ​​vores biler op og trække chaufføren ud.

– De ville slå politibetjente ihjel, siger han.

Politiet er overrasket over den rå vold, de bliver udsat for. Det har vi ikke set før, siger de.

– Disse angreb har i nogle tilfælde haft til formål at dræbe eller alvorligt såre politibetjente. Disse mennesker har ikke været interesserede i dialog. Vi føler, at volden har været rettet mod politiet, og at det er sket, når vi arbejder for at sikre alle menneskers ret til at komme til orde, siger Jonas Hysing till Dagens Nyheter. 

En politimand fik en sten kastet i hovedet, så hjelmen revnede. Han blev kørt til hospitalet med ambulance.

Politimand Björn siger:

– Han skulle have syet et par sting i ansigtet. Han var heldig, for det kunne have været meget værre, hvis stenen havde ramt anderledes. Disse sten, som de kaster, de vejer flere kilo.

– Det var ligesom en krigszone, og følelsen var, at man ikke ville komme derfra i live.

– Jeg føler sådan en frustration og en håbløshed over, at det bliver så voldsomt, bare fordi nogen udtrykker deres mening. Dette føltes mere som rent had til politiet.

– Den sten, der bliver kastet mod politiet i hjelm og uniform, bliver ikke bare kastet mod en politimand. Den bliver kastet efter en far, der glæder sig til at fejre påske med sine børn. Den bliver kastet efter en mor, der før arbejdet har krammet sine børn og lovet at komme hjem igen.

De seneste dage har demokratiet og forfatningen fået et ordentligt slag.

Når vi har forsøgt at stå op til forsvar for ytringsfrihed og demokrati, er vi blevet mødt med en vold, jeg aldrig har mødt før. Torsdagens uroligheder i Linköping og Norrköping og fredagens uroligheder i Örebro kan bedst beskrives som en krigszone.

Biler er blevet sat i brand, vi er blevet mødt af stenkast og en fuldstændig meningsløs vold. En vold så alvorlig, at man har været usikker på, om man skulle komme derfra i live. De fleste politifolk og civile er blevet såret, og ejendom for enorme summer er blevet ødelagt.

ANNONSE

Stenen, der kastes mod politiet i hjelm og uniform, bliver ikke bare kastet mod en politimand. Den bliver kastet efter en far, der glæder sig til at fejre påske med sine børn. Den bliver kastet efter en mor, der før arbejdet har krammet sine børn og lovet at komme hjem igen.

YTRINGSSFRIHED OG DEMOKRATI

Citatet fra Evelyn Beatrice Hall: “Jeg kan ikke lide dine synspunkter, men er parat til at dø for din ret til at udtrykke dem” har aldrig været tættere på sandheden end de seneste dage.

Politiets opgave under demonstrationer og demonstrationer er at værne om vores grundlovsbeskyttede ytrings- og forsamlingsfrihed. I et demokratisk land skal man kunne udtrykke sin mening uden risiko for undertrykkelse, trusler eller vold.

Politiet lægger ikke vægt på, hvilken eller hvis mening det er, vi beskytter retten til at udtrykke det. Politiet beskytter og står ikke bag udtalelsen, men kun retten til at udtrykke den.

Volden og stenen, der bliver kastet, gør ikke kun ondt på os, den sætter vores ytringsfrihed og demokrati ud af spil.

Vi kan ikke acceptere volden. Vi skal stå op for demokrati og ytringsfrihed.

I et land som Sverige skulle det ikke behøve at ske med livet som indsats!

// Björn – områdets politi

Polisen Motala, Mjölby, Vadstena, Boxholm och Ödeshög

ANNONSE

Mest læst

Knæfaldet