Kommentar

Boris Jeltsin (1945)

For dem af os, der husker borgerkrigen på Balkan, kommer Butsja ikke som et chok. Der var det normalt. Det endte i Srebrenica, hvor 7.000 blev dræbt på få dage. Nu blev Srebrenica nævnt i forbindelse med Butsja. Fuldstændig ude af proportioner.

Der er sket noget med vores forhold til historien. Vi er afhistoriseret. Historien er noget, der forsvinder i horisonten. Nutidens mennesker har ingen historie.

Det er farligt. Historien er en af ​​de vigtigste ting, vi har til at lære af vores fejl.

I stedet er alt blevet til følelser og moralisering.

Balkan havde flere grusomheder end dem, vi hidtil har set i Ukraine: koncentrationslejre. Folk bag pigtråd, der lignede skeletter. Massevoldtægter.

Det siger vi ikke, fordi det er en konkurrence. Vi siger det, så vi har et perspektiv.

Hvis du ikke har noget at sammenligne med, kan du blive fanget af dine følelser, og det kan få dig til at træffe valg, som senere viser sig at få konsekvenser, du ikke har tænkt over.

Det siges, at Ukraine vil være en milepæl. På hvilken måde? De, der siger det, tror ofte, at folk, der kun har kendt til velfærdsamfundet pludselig har indset, at de har levet på en løgn. Verden er brutal. Vi skal forsvare os selv.

ANNONSE

Men hvor dybt stikker dette? Jeg hørte forsvarschef Eirik Kristoffersen sige under Cold Response, at ukrainerne var heroiske, ligesom nordmænd og danskere ville være det, hvis vi blev angrebet.

Det lød ikke overbevisende.

Den vægtløshed, vi lever i, gør, at politikere bliver drevet af medierne til at ”gøre noget”. Man leverer våben og afbryder forbindelsen. Våbnene bliver kraftigere, og forbindelsen til russerne afbrydes.

Diplomater udvises i hobetal. Nu vil USA og Storbritannien smide Rusland ud af FN’s Menneskerettighedsråd.

– Billederne fra Butsja og ødelæggelserne over hele Ukraine kræver, at vi lader ord følges op af handling, tweetede USA’s FN-ambassadør Linda Thomas-Greenfield mandag.

– Vi kan ikke lade et medlemsland underminere alle de principper, vi forsvarer, og så lade det fortsætte med at deltage i rådet, skriver hun og oplyser, at der skal stemmes i rådet om sagen på torsdag.

– Givet stærke beviser for krigsforbrydelser, herunder rapporter om massegrave og afskyelige massakrer i Butsja, kan Rusland ikke længere være medlem af FN’s Menneskerettighedsråd. Rusland skal suspenderes, siger den britiske udenrigsminister, Liz Truss. (NTB)

Hvor mange medlemmer ville der være tilbage i FN-organer med en sådan målestok? Krigen i Yemen har varet i mange år. Det siges, at krigen i Eritrea/Etiopien har kostet en halv mio. ofre. Der bliver begået grusomheder over hele verden hver eneste dag.

At USA og Storbritannien foreslår at smide Rusland ud viser, at de har glemt historien. Hvorfor har Rusland en særstilling i FN? På grund af 28 millioner døde under Anden Verdenskrig. Det er af ærbødighed for disse ofre, at Rusland har sit sæde i Sikkerhedsrådet. Men også det vil man fratage landet, og G7.

Det vidner om den totale historieløshed, og det kan føre os ud i en storkrig.

ANNONSE