Nyt

“Det er på grund af min hudfarve”, klynker ‘Omar’ i Ekstra Bladet, der henviser til en ny rapport om etnisk profilering fra Institut for Menneskerettigheder. “Jeg tror, at grunden til, at det sker, er at der findes racisme i vores samfund”, forklarer Enhedslistens Rosa Lund til avisen. Flere medier har pustet til narrativet, eksempelvis Dagbladet Information, der bragte en kommentar af Nadeen Aiche om ‘Politiarbejde baseret på fordomme’.

Når man ved at Rasmus Brygger leder ‘etnicitetsteamet’ hos Institut for Menneskerettigheder, er der god grund til at stille kritiske spørgsmål, men ingen gjorde det. Bortset fra landets borgerlige alternativ. Fra Kontrast.dk – Institut bag rapport: Vi er ikke sikre på etnisk profilering.

“Enhedslisten har brugt en ny rapport fra Institut for Menneskerettigheder til at gøre gældende, at politiet arbejder ud fra en etnisk profilering, der usagligt diskriminerer borgere med anden etnisk baggrund.

… over for Kontrast understreger rapportens redaktør, Rasmus Brygger, at instituttet med rapporten ikke siger, at dette foregår:

‘Bare for at slå fast. Vi konkluderer ikke, at politiet anvender etnisk profilering i deres arbejde, eller at der skulle være en stærk indikation på det. Vi siger, det kan være, at politiet anvender etnisk profilering,’ siger han. …

Kontrast har også spurgt Rasmus Brygger, hvordan det stemmer med teorien om etnisk profilering, at tallene for indvandrere adskiller sig markant fra tallene for efterkommere, siden de to grupper må formodes at ligne hinanden af udseende.

Det er jo et godt spørgsmål. Vi har ikke kunnet finde svar på det i tallene. Man kan sige, at hvis vi kigger på de korrigerede tal, så er der et stort spring fra personer med dansk oprindelse til indvandrere. Hvad der så er årsagen til, at der også er en forskel mellem indvandrere og efterkommere, det siger de tal ikke noget om,’ siger han.”

Grundlæggende så ved vi ikke, om det skyldes dét, eller noget andet, eller noget tredje, eller om det skyldes etnisk profilering. Formålet med rapporten er også at gøre opmærksom på, at etnisk profilering kan være en forklaring.” (Rasmus Brygger)

 

ANNONSE