Kunstbilde

Tiziano Vecellio (1490–1576)
Olje på lerret, 178 × 205 cm, Isabella Stewart Gardner Museum, Boston

I følge sagnet, gjengitt i blant annet Ovids Metamorfoser, var Europa en etnisk gresk prinsesse fra Tyros i Fønikia. Selveste Zevs lurte henne med seg – i en okses skikkelse – og tok henne med til Kreta, der de ble foreldre til den legendariske kong Minos.

Dette maleriet, antatt å være det dyreste i Isabella Stewart Gardner Museum (noen antyder en verdi av hundrevis av millioner USD),lot tyvene stå igjen etter raidet den 18. mars 1990, sammen med andre verker man kan forutsette hadde en høyere pris enn mesteparten av det de fikk med seg, bortsett fra to av Rembrandt (hvorav autentisiteten av det ene er omstridt) og Vermeers Konserten.

Isabella Stewart Gardner betalte “bare” £ 20 000 for bildet i 1896, som den gang omtrent tilsvarte $ 100 000 – i dagens pengeverdi $ 20 000 000.

Man kan bare konkludere med at både bestillere og utøvere av dette tyveriet må ha hatt (skal vi si) begrenset innsikt i hva som fantes i muséet, og hva som var mest verdifullt.

ANNONSE
ANNONSE

Læs også

Læs også