Kunstbilde

Utagawa Hiroshige (1797-1858)
Vannfarger på papir, 14,9 x 18,8 cm, Cleveland Museum of Art, Cleveland, Ohio.

Ved siden av Katsushika Hokusai (1760-1849) er Hiroshige den (utenfor Japan) best kjente japanske kunstner  i første halvdel av 1800-tallet.

Motivet er her kirsebærblomstringen ved templet på Suribachi-fjellet, som ligger på Iwo Jima, der noen av de hardeste kampene i Stillehavskrigen fant sted i februar-mars 1945. Det var på Suribachi-fjellet Joe Rosenthal (1911-2006) tok det berømte bildet av flaggreisningen den 23. februar.

Göran Söllscher spiller Yukihiro Yokos variasjoner over Sakura (kirsebærblomst), en folkelig japansk melodi. Komponisten, som også var klassisk gitarist, har lagt stor vekt på å nærme seg det tradisjonelle japanske strengeinstrument koto.
ANNONSE

Læs også

Læs også