Tavle

Jeg er i gang med at læse Jan Poulsen ‘s bog Something rotten! – punk i Danmark – maleri, musik og litteratur, der handler om dansk punk fra den spæde start i 1977 indtil 1985, hvor miljøet er fragmenteret til atomer.

Bogen behandler naturligvis også Aarhus’ punkstolthed Lost Kids med Jan Jet og Kate Svanholm i front. Lost Kids har på mange måder stået i skyggen af Sods / Sort Sol, hvilket ikke er urimeligt.
Men personligt var jeg fascineret af coveret til Lost Kids’ album Bla Bla, der indeholder den mærkværdige reggae(?)-sang Født som nul. Coveret er lavet af den aarhusianske billedkunstner Hans Oldau Krull og (senere journalist) Jan Haugaard. Det er de sluppet godt fra.

 

Saxo skriver om Something rotten!:

“Dansk punk var mere end aggressiv musik, farvet strithår og snerrende attitude. Det var også et kulturelt nybrud, som trak billedkunsten, musikken og lyrikken i nye retninger, og det var et æstetisk opgør, som kom til at præge modebilledet for altid.Something Rotten! er den første samlende fortælling om det danske punkmiljø i 1977-85. Det er den musikalske revolution omkring grupper som Sods/Sort Sol, Kliché, Ads og Before, men det er også 80’er-digterne, de vilde malere, Billedstofteatret og bz-bevægelsen. Det er Michael Strunge, Kniven på Hovedet og hemmelige semiotikmøder, og det er genbrugstøj, sammenstød med ordensmagten og stoffer i anselige mængder.Something Rotten! favner det hele og fortæller historien indefra. Bogen er bygget op af udtalelser fra de vigtigste personer fra miljøet, for Jan Poulsen har stykket en stor sammenhængende mosaik sammen. Én lang, fortløbende beretning uden anden fortællestemme end de involverede parters. Blandt de næsten 60 stemmer, der har sendt tankerne tilbage til deres kunstneriske udgangspunkt i punktiden er Søren Ulrik Thomsen, Peter Peter, Lars H.U.G., Nina Sten-Knudsen, Martin Hall, Søren Fauli, Claus Carstensen, Camilla Høiby, Henrik S. Holck, T.S. Høeg, Peter Bonde, Master Fatman, Frederik Stjernfelt, Jens Unmack, Bo hr. Hansen, Knud Odde og Michael Valeur. Bogen er rigt illustreret med ikke tidligere offentliggjorte fotos, kunstværker og andre ting fra de medvirkendes private arkiver.”

Se også
Fritz Fatal fortæller historien om Before

ANNONSE