Kommentar

Regeringen vil nu fremsætte et lovforslag, der gennem en statslig indgriben skal sikre de to offentligt ejede tv-kanaler, DR og TV2 retten til store sportsbegivenheder, som det store flertal af seerne gerne vil se. Det drejer sig om OL, VM og EM i fodbold og håndbold samt flere store internationale fodboldturneringer.

Når politikerne og de følgagtige medier dydigt omtaler DR og TV2 som landsdækkende tv-stationer, er der tale om en løgnehistorie, som ingen tror på. Men det lyder bedre at sikre tv sporten til ’landsdækkende’ kanaler og ikke ’statsejede’ kanaler, som er sandheden om den sag. De førende private kanaler som Viasat og Discovery kan i dag modtages i krystalklar HD-kvalitet fra Gedser til Skagen endda helt ned i Sydeuropa til glæde for mange udlandsdanskere. Både private og statskanaler er således landsdækkende.

Som en naturlig udvikling på vores vej mod den socialdemokratiske formynderstat, er det nu regeringens hensigt at sikre de store sportsbegivenheder for ’fællesskabet’, som jo er den moderne betegnelse for statsmagten. Det er planen, at de to statsejede kanaler skal kunne fravriste f. eks Discoverys fodboldrettigheder ved at betale Discovery den pris, selskabet måtte acceptere hos de internationale udbydere. Hvis der ikke kan opnås enighed om prisen, skal et statsnedsat panel afgøre, hvem der skal have rettighederne og til hvilken pris. Og hvem der mon så kaprer rettighederne hver eneste gang?

ANNONSE

Regeringens ekspanderende magtimperium kender åbenbart ingen grænser. Det er ikke gratis at se stats tv i Danmark. Tv-licensen opkræves via skattebilletten også, hvis man ikke har tv. Også TV2 kanalerne koster en månedlig afgift. Det gør de også hos Discovery og Viasat, så det er op til den enkelte seer at afgøre, hvad man vil betale for at se. Nogle vil det hele og betaler gladeligt for Netflix, HBO og Disney. Andre nøjes med den billigste pakke og har ikke brug for mere.

De største internationale sportsbegivenheder er hundedyre at få rettigheder til. Messi, Ronaldo, Lewandowski og Haaland er kostbare herrer. Tv-rettighederne til de store sportsbegivenheder foregår som en auktion, hvor den højestbydende erobrer rettighederne til et bestemt område eller seerkreds. EU’s konkurrenceregler vil i dag aldrig tillade en statsmagt at konfiskere en privat tv stations lovligt erhvervede rettigheder for efter sovjetisk praksis at give dem videre til en statskanal. Selv om regeringen kan opnå flertal i Folketinget, er ekspropriationen af tv-rettigheder en konkurrenceretslig død sild.

Der er i virkeligheden tale om paradepolitik, der udelukkende skal demonstrere, at Mette Frederiksen er rede til hvad som helst for at vriste folkets retmæssige ejendom ud af kløerne på de grådige tv-kapitalister og give dem tilbage til ’fællesskabet’: Danmark for Folket. Regeringen ved godt, at aktionen er rent spin, men både DR og TV2 har naturligvis hele tirsdagen gjort reklame for initiativet. Så der er stemmer i skidtet.

 

www.asgeraamund.dk

ANNONSE