Kommentar

Det er en gammel, politisk tradition i USA, at Demokrater og Republikanere kan arbejde sammen, når det gælder. Der er naturligvis ideologiske og politiske forskelle mellem de to partier, men de har hidtil sjældent stukket så dybt, at de ikke kunne forliges om de vigtigste opgaver. Men siden Obama blev præsident i 2008 er grøfterne mellem de to partier blevet stadigt dybere. Republikanerne følte i stigende grad, at Obama-regeringen udviste foragt for alle, der ikke havde studentereksamen, og Demokraterne så de Republikanske vælgere som primitive bonderøve, der ikke forstod faren ved den globale opvarmning og ’den systemiske racisme’ i det amerikanske samfund.

Denne bevægelse fra stigende politisk uenighed hen imod accelererende had og fjendskab tog yderligere fart under Trumps præsidentperiode og har nu nået sin foreløbige kulmination under præsident Biden. Republikanere og Demokrater i Kongressen kan ikke samarbejde om noget som helst, og blandt vælgerne er det nu nærmest umuligt for borgerlige og socialister at være i stue sammen. En helt ny opinionsmåling fra University of Virginia’s Center for Politics viser, at omkring halvdelen af de adspurgte borgerlige vælgere havde sympati for en opsplitning af USA, således at de borgerlige stater dannede deres egen føderation. Omkring 41 procent af de Demokratiske vælgere så gerne, at man skivede de Republikanske delstater ud af Amerikas Forenede Stater. Hvis denne måling omfattende 2000 amerikanske vælgere er repræsentativ, er vi allerede så langt i skilsmisseprocessen, at ægtefællerne ikke mere bare skændes, men seriøst overvejer et liv hver for sig.

Det borgerlige USA er inderligt imod, at deres børn kommer grædende hjem fra skole, hvor lærerne har udfordret deres kønsidentitet, så de nu ikke ved, om de er drenge, piger eller noget midt imellem. Republikanere ser en ensretning af universiteterne og medier, hvor det ikke mere er muligt at udtrykke borgerlige holdninger uden at blive stemplet som fascist og racist. De ser en socialisering af forsvaret, tiltagende centralstyring fra Washington og åbne grænser for illegale migranter, som så ikke mere er illegale. Republikanerne oplever grænseløs kriminalitet og nye og tårnhøje skatter, der skal finansiere gigantiske hjælpepakker, der kanaliseres ind i delstater og byer, der sjovt nok er styret af Demokrater.

ANNONSE

Omvendt mener Demokratiske vælgere og politikere støttet af presse, tv og de sociale medier, at borgerlige vælgere er racister og fascister, tilhængere af ’hvidt overherredømme’, der undertrykker kvinder og sorte og brune amerikanere. De borgerlige ses som socialt ansvarsløse rovdyr blottet for solidaritet med samfundets svageste. Republikanere tænker kun på at rage til sig. Hadet mellem de to grupper er ifølge undersøgelsen så stærkt, at de gensidigt betragter hinanden som udgørende ’en klar og overhængende fare’ for det amerikanske demokrati.

Ingen løsning, ingen forsoning er i sigte. Bidens demente lederskab skubber dagligt USA endnu et skridt mod afgrunden og fortabelsen. Og hvis Trump vinder præsidentvalget i 2024, eksploderer USA i vold fra kyst til kyst. Det er ikke til at bære. Men det ser ud til, at det bliver vi nødt til.

 

ANNONSE