Kunstbilde

Matthias Stoltenberg (1799–1871)
Olje på lerret, 37,5 x 30 cm, privateie. Her gjengitt etter sølvgelatinkopi i Norsk portrettarkiv hos Riksantikvaren.

Matthias Stoltenberg er best kjent for sine portretter. De er av ganske varierende kvalitet, men på sitt beste kan de være fullt på høyde med flere av hans samtidige yrkesbrødres. Portrettet av Hanna Olava Winsnes f. Strøm (1789-1872) er kanskje hans ypperste verk i denne genre.

I 1817 giftet hun seg med den fem år ynge presten Paul Winsnes (1794-1889) , og fulgte ham på hans kall på flere steder i Norge. I 1845 gikk veien til Vang på Hedemarken, der hum bodde til sin bortgang i 1872. På Vang var også Matthias Stoltenberg bosatt.

Om Hanna Winsnes’ virke som forfatter, både av diverse skjønnlitterære verker og ikke minst kokebøker – som vel er det hun i dag først og fremst erindres for, og som nå for det meste bare har kulturhistorisk interesse – kan vi lese her og her.

ANNONSE
ANNONSE

Læs også

Læs også