Kommentar

Yossi Cohen. Screenshot

Yossi Cohen var åbenbart en meget smart Mossad-chef. Han har været personlig rådgiver for Netanyahu og fulgt ham på vigtige rejser. Han udelukker ikke en politisk karriere.

Nu har han givet et åbenhjertigt interview til Kanal 12, mere åbenhjertig end nogen tidligere Mossad-chef. Forklaringen er enkel: Israel vil gerne sende Iran en besked: Iran kommer aldrig til at få atombomben. Glem det. Hvis Iran ikke forstår budskabet vil prisen fortsætte med at stige.

Cohen siger at Israel har stået bag to eksplosioner blandt centrifugerne i undergrundsanlægget i Natanz. Uanset hvor store anstrengelser Iran gør: Anlæggene er aldrig udenfor Israels rækkevidde. Når noget er vigtigt nok, formår Israel at løse opgaven.

En atombombe i hænderne på ayatollaher, som har lovet at udslette Israel, er noget som aldrig kommer til at ske. Israel har sendt mange “hentydninger”:

Tidligt i den mere end en times samtale med journalisten Ilan Dayans dokumentar “Uvda” (Fakta) på Israels kanal 12, indikerede Cohen, at han var dybt fortrolig med Irans forskellige nukleare anlæg og sagde, at hvis han fik muligheden, ville han tage Dayan med til den underjordiske “grotte” ved en position i Natanz, hvor, sagde han, “centrifugerne normalt var i brug. ”

“Det ser ikke længere ud som det gjorde tidligere?” spurgte Dayan. 

”Nej,” sagde Cohen.

”Medmindre de fik fixed det,” sagde hun.

“Det ser ikke ud som det plejede at se ud,” insisterede Cohen.

Interviewet med Kanal 12 er for at gøre det tydeligt for iranerne at Israel aldrig vil tillade dem at få bomben:

Vi siger meget tydeligt [til Iran]: Vi lader jer ikke få atomvåben. Hvad er det, du ikke forstår? ”Centrifuger spinner med høj hastighed og må stå på solide fundamenter. Israel sørgede for at der var støbt eksplosiver ind i marmorfundamenterne.

En enorm mængde eksplosiver var bygget ind i en marmorplatform, der blev brugt til at afbalancere centrifugerne. ”Manden, der var ansvarlig for disse eksplosioner, står det nu klart, sørgede for at levere det marmorfundament til iranerne, som centrifugerne er placeret på,” sagde Dayan. ”Da de installerer dette fundament i Natanz-anlægget, har de ingen idé om, at det indeholder en enorm mængde eksplosiver.”

Israel har udført mange sådanne tricks mod Iran, og Iran ser ikke ud til at tage ved lære. Israel er på et niveau som Iran ikke kan forestille sig.

Det største kup var da Israel stormede arkivet over Irans hemmelige atomprogram i Teheran. Det var en dristig operation som kunne være gået galt. De havde syv timer til at bringe sig ind i grotterne, hvor materialet var opbevaret. Interessant nok var der ingen israelere med i operationen.

ANNONSE

Materialet blev overført digitalt i realtime, for man var ikke sikker på om man ville klare at få det med sig ud.

Billede af lageret udenfra. Foto: statsministerens kontor

Vi forstod, at de i al hemmelighed oplagrede deres nukleare hemmeligheder – ting, vi ikke vidste … Jeg besluttede, at vi måtte vide, hvad iranerne planlægger mod os, ”sagde Cohen,“ og jeg bad mine folk om at forberede sig på at hente det hjem ”, fordi det potentielt kunne vise “det mere specifikke billede” af det iranske program.

Tyve Mossad agenter var involveret på jorden — ingen af dem Israelske statsborgere, sagde Dayan.

Inde i magasinerne. foto: Statsministerens kontor

Mossad byggede en kopi af stedet, lærte alt om containerne, der indeholdt materialet, og vidste, hvordan containerne var placeret, sagde Cohen. ”Vi havde et bestemt problem” på selve natten, sagde Cohen, angående “noget, vi genkendte”, der tilsyneladende var ændret, men beslutningen blev taget om at gå frem som planlagt.

Cohen sagde, at de vidste, at de maksimalt havde syv timer på stedet – “efter det ville lastbiler og vagter og arbejdere” ankomme, og ” så kan du ikke forcere hegn og sprænge gennem mure.”

Holdet neutraliserede alarmer, fjernede magasindørene og åbnede angiveligt 32 pengeskabe, der indeholdt materialet. Åbning af pengeskabe ”tager mere end bare et par minutter for hver”, sagde Cohen.

Dayan indikerede, at Mossad havde adskillige narrebiler, der kørte rundt i Teheran-området for at snyde iranerne fra færten af den ene lastbil, der bragte 50.000 dokumenter og 163 hard-diske ud af Iran over land, og Cohen benægtede ikke dette.

Han sagde, at iranerne allerede om morgenen vidste, at lageret var blevet tømt, og alle udgange fra landet blev lukket. ”Vi vidste, at de ville jage os,” sagde han. “Vi havde snuppet deres mest følsomme hemmeligheder.” På grund af bekymring for, at materialet muligvis ikke klarede at slippe ud af landet, blev meget af det overført digitalt til Tel Aviv, før lastbilen krydsede grænsen, afslørede Dayan.

Israel har over tid elimineret flere af Irans atomteknikere. Det største kup var da de eliminerede chefen for det hemmelige program, Fakhrizadeh, i november 2020. Der er ingen, der tvivler på hvem der stod bag. Fakhrizadeh blev dræbt med et fjernstyret tungt maskingevær som selvdestruerede da operationen var gennemført.

Israel har forsøgt at sende beskeder til iranske atomfysikere: Skift græsgang, find på noget andet.

Cohen tager ikke ansvar for en bestemt operation, men afslører for første gang, bag kulisserne, ”Hvis videnskabsmanden er villig til at skifte levevej”, forklarer Cohen, “og ikke vil skade os længere, ja så, nogle gange tilbyder vi dem det skifte.”

Har du nogensinde henvendt dig til en iransk videnskabsmand – jeg giver bare et eksempel – og han forstod, hvem der nærmede sig ham og sagde: ‘Kære ven, du vil måske gerne være klaverlærer i stedet?’ 

“Ja.”

Forstår de alternativet?

“De får ”besøg” af deres ”venner””

 

Oversættelse Karsten Søberg

 

In stunning, revelatory interview, ex-Mossad chief warns Iran, defends Netanyahu

Key passages from outgoing Mossad chief’s unprecedented TV interview

 

 

ANNONSE

Mest læst