Kunstbilde

Bengt Nordenberg (1822-1902)
Olje på lerret, 52 x 67 cm, privateie.

Sist registrert ved auksjon hos Bukowskis i Stockholm. Prisantydningen var SEK 40-50 000, men tilslaget falt ved SEK 35 000.

På orgelläktaren (eller orgelgalleriet) ser vi fra venstre mot høyre en ung dame, korguttene, organisten, en ung dame omgitt av tre barn, og ytterst til høyre belgebetrederen, som sørger for luftforsyningen til orgelet. I våre dager benyttes som regel elektriske vifter.

Man kan saktens gjøre seg tanker om musikken som synges og spilles, og det kan muligens være Israel Kolmodins (1643-1709) Den blomstertid nu kommer, skrevet i 1694 til melodi av ukjent opprinnelse, og tatt inn i svenske salmebøker fra 1695. I alle fall holder en av småjentene på läktaren en blomsterbukett. Tidligere ble denne salmen sunget ved skoleårets slutt i svenske (og finske) skoler – men hensynet til devivet gjorde at den nå dessverre i stor utstrekning er avskaffet.
Det kanskje mest spilte svenske verk for orgel er sannsynligvis Oskar Lindbergs (1887-1955) eget arrangement av Gammal fäbodpsalm (religiøs folketone) fra hans fødested Gagnef i Âlvdalen, Dalarna. Her spilles den av Gunnar Idenstam på det store orgelet – visstnok Sveriges største – i Hedvig Eleonoras kyrka i Stockholm.

ANNONSEANNONSE

Læs også

Mest læst

Læs også