Nyt

Den amerikanske kunstner Beeples kryptokunstværk ‘Everydays: the First 5000 Days’ er blevet solgt for 430 millioner kroner af auktionshuset Christie’s i New York. Køberen af værket er den anonyme kryptoinvestor Metakovan.

Beeples kunstværk er digitalt. Kunstværket består af en række unikke filer, der er umulige at forfalske.

Markedet for kryptokunst er i en rivende udvikling. Ifølge Deutsche Welle blev der solgt kryptokunst for 535 millioner kroner i februar. Salget af Beeples ‘Everydays: the First 5000 Days’ til 430 millioner kroner ser ud til, at marts bliver en endnu større måned for kryptokunst.

DR har spurgt journalist Frederik Kulager fra Zetland, hvad kryptokunst og non-fungible token (NFT) er, og hvorfor kryptokunst bliver solgt for svimlende millionbeløb.

Frederik Kulager mener, at kryptokunst er en udvidelse af kunstens formater.

“I stedet for at kunsten findes på papir eller lærred, findes det på en fil på telefonen, computeren eller internettet,” siger Frederik Kulager til DR.

Om prisudviklingen indenfor kryptokunst siger Frederik Kulager til DR:

“Der er en stor tiltro til blockchain-teknologien, som understøtter handlen med krypto-kunst. Og flere af dem, som har budt enorme summer på krypto-kunst, lever selv i og af blockchain-teknologien.”

Wikipedia beskriver blockchain på denne måde:

“En blockchain (blok-kæde) er en kontinuerligt voksende liste af blokke, som er forbundet med kryptografi. Hver blok indeholder typisk en kryptografisk henvisning til den foregående blok, et tidsstempel samt et antal transaktioner. Blockchains er designet til at gøre det meget vanskeligt at ændre tidligere transaktioner. Funktionelt kan en blockchain ses som en åben distribueret journal, som kan registrere transaktioner mellem to parter på en effektiv og verificerbar måde. Anvendt som distribueret journal administreres en blockchain typisk af et peer-to-peer-netværk, som overholder en protokol for validering af nye blokke. Når en transaktion først er registreret i en blok, kan ændringer kun gennemføres ved også at ændre alle efterfølgende blokke i samarbejde med hovedparten af det netværk, som driver den givne blockchain.

ANNONSE

Blockchains har indbygget design-sikkerhed og er et eksempel på et distribueret computer-system med høj fejltolerance, idet der bygges på konsensus i kædens netværk af computere. Dette giver potentiale for registrering af hændelser, medicinske journaler og andre journaliseringsopgaver så som håndtering af identiteter, transaktioner og dokumentation.”

Metokovan’s Twitter avatar.

Eksempler på Beeples kunst:

ANNONSE