Nyt

 

Nye kliniske data fra Sydafrika tyder på at koronavaccinen fra det amerikanske selskab Novavax har en effektivitet på kun 49 procent der, mens den tilsvarende andel i Storbritannien er 90 procent.

Det skriver Los Angeles Times.

Forskellen mellem disse procentstørrelser rejser spørgsmålet, om nye varianter af koronavirusset er mere resistente mod vaccinerne.

Også andre selskaber gør observationer som peger i samme retning:

Laboratorietest antyder, at de vacciner, der er godkendt i USA – den ene fra Pfizer og BioNTech, den anden fra Moderna og National Institutes of Health – udløser en mindre immunrespons i forhold til Sydafrika-varianten.

Det er ikke uventet at virusset kan opnå vaccineresistens:

“Fra et evolutionært biologisk perspektiv er dette forventeligt og helt forudsigeligt,” siger Dr. Michael Mina, en epidemiolog fra Harvard. “Men det føles aldrig godt at blive bekræftet i noget så skræmmende.”

ANNONSE

Folk som har været koronasyge, har heller ingen garanti mod tilbagefald:

Et tidligt tegn på, at denne proces var i gang, var det betydelige antal mennesker, der fik coronavirus en gang mere. Det så ud til, at den modstandskraft, deres immunsystem modtog under den første infektion, ikke kunne beskytte dem mod nye versioner af virussen.

Forskere tror at den voldsomme spredning af koronavirusset har givet det flere chancer end ventet til at udvikle resistens, skriver Los Angeles Times.

Anthony Fauci mener denne trussel gør det endnu mere presserende at vaccinere folk hurtigt:

”At vaccinere så mange mennesker, som vi kan, så hurtigt vi kan” er nøglen til at bremse virussens evne til at mutere, sagde han. “Virus kan ikke mutere sig, hvis de ikke kan formere sig.”

En effektiv vaccinationskampagne skal alt i alt udbredes over hele verden. Hvis en stærk mutant skulle dukke op næste år i for eksempel Brasilien, kan endda et fuldt ud vaccineret USA være i fare.

Amerikanske eksperter understreger at det ikke er nok at lade sig vaccinere:

De understreger, at vaccination skal ledsages af mere defensive taktikker som at bære maske og holde social afstand, indtil antallet af tilfælde er faldet betydeligt.

Vaccineresistente mutationer skaber usikkerhed om hvorvidt en tilbagevenden til en slags normaltilstand kan ske i overskuelig fremtid, med mindre der sker et paradigmeskifte i strategien for at håndtere koronavirusset.

ANNONSE