Kunstbilde

Theodor Kittelsen (1857-1914)
Akvarell på papir, 66 x 49 cm, privateie.

Den gjengitte fugl kan ikke være annet enn en Svartspett – Dryocopus martius, en ganske vanlig fugl i skogsområder i Skandinavia. Den kalles også gjertrudsfugl eller vass-pip (det sistnevnte hovedsakelig i Sørøst-Norge)

Eventyr-illustratøren Kittelsen kan uten videre forutsettes å ha kjent til Asbjørnsen og Moes beretning om Gjertrudsfuglen:

I de gamle, gode dager da Vårherre og St. Peder gikk og vandret her på jorden, kom de engang inn til en kone som satt og bakte. Hun hette Gjertrud, og hadde en rød lue på hodet. Da de hadde gått lenge og var sultne begge, ba Vårherre henne så vakkert om en lefse å smake på. Ja, den skulle han da få. Men et bitte lite emne tok hun og kjevlet ut; likevel ble det så stort at det fylte hele takka. Nei, så ble den lefsa for stor; den kunne han ikke få. Hun tok et enda mindre emne; men da hun hadde bakt det ut og bredd det på takka, ble den lefsa også for stor, den kunne han heller ikke få. Tredje gangen tok hun et enda mindre emne, et ørende lite ett; men også denne gangen ble lefsa altfor stor.

“Så har jeg ikke noe å gi dere,” sa Gjertrud. “Dere får like så godt gå igjen uten smakebit, for lefsene blir for store alle sammen.”

Da ble Vårherre vred og sa: “Fordi du unte meg så ille, skal du ha den straff at du skal bli til en fugl, og ta din tørre føde mellom bark og ved, og ikke få noe å drikke oftere enn hver gang det regner.”

Og ikke før hadde han sagt det siste ordet, så ble hun til gjertrudsfuglen, og fløy fra bakstefjøla opp gjennom pipa. Og ennå den dag i dag kan en se henne fly omkring med sin røde lue og ganske svart over hele kroppen, etter det at pipa svertet henne. Hun hakker og pikker støtt på trærne etter mat, og piper mot regnvær; for hun er alltid tørst, og da venter hun drikke.

I tradisjonen sies det at når svartspetten skriker, kan man vente nedbør, og derfor navnet vass-pipen.

Det er spekulert om hvor vidt beretningen om gjertrudsfuglen har en forbindelse til den hellige  Gertrude (626-659), men den Gjertrud vi møter i denne legende kvalifiserer knapt til noen helgen-status.

Hos Grev Wedels Plass Auksjoner i Oslo den 27. november 2007 falt tilslaget ved en halv million NOK, godt innenfor prisantydningen på NOK 4-600 000.

ANNONSE

Læs også

Læs også