Kunstbilde

Postkort, utgitt av Abels Kunstforlag, Nasjonalbiblioteket.

I 1902 utlyste Norsk Kvinnesaksforening en konkurranse om et monument til hundreårsminnet for Camilla Colletts (1813-1895) fødsel. Etter en del (skal vi si) vurderinger gikk oppdraget til Gustav Vigeland (1869-1943), og skulpturen var ferdig støpt i bronse i 1910. Sokkelen har følgende inskripsjon:

1813 – Camilla Collett – 1895 – Reist av kvinder

Fotograf ikke oppgitt, sølvgelatinkopi i Nasjonalbiblioteket.

Avdukningen skjedde den 31. mai 1911, i nærvær av Deres Majesteter kong Haakon VII og dronning Maud. Som vi kan se på kortet, blomstret kastanjene, og til høyre ser vi et sangkor. Det er ingen opplysninger om hva som ble sunget. Hovedtaler var Gina Krog (1847-1916).

På grunnlag av bildet kan man ikke avgjøre om det var et rent damekor eller et blandet kor. Tradisjonelt står damestemmene forrest i koret, og om det også var tenorer og basser til stede kan ikke utelukkes. Men dirigenten er åpenbart en mannsperson med (noe bevegelsesuskarp) pinne.

ANNONSE

Det er nok slik at Vigelands skulptur for mange av oss er det første vi tenker på i forbindelse med Camilla Collett.

ANNONSE

Læs også

Læs også