Kunstbilde

Profeten Esaias, trestikk fra Gustave Dorés (1832-1883) bibel-illustrasjoner (1866).

Blant dagens tekster for 2020 finner vi Esaias 40, 1-5. Her er teksten etter King James Bible (1611), den tekst Georg Friedrich Händel (1685-1759) benyttet i sitt storverk Messiah (1741), over Messias-profetier i Det gamle testamente.

Comfort ye, comfort ye my people, saith your God. Speak ye comfortably to Jerusalem, and cry unto her, that her warfare is accomplished, that her iniquity is pardoned: for she hath received of the Lord’s hand double for all her sins. The voice of him that crieth in the wilderness, Prepare ye the way of the Lord, make straight in the desert a highway for our God. Every valley shall be exalted, and every mountain and hill shall be made low: and the crooked shall be made straight, and the rough places plain: And the glory of the Lord shall be revealed, and all flesh shall see it together: for the mouth of the Lord hath spoken it.

Det skal nevnes at fra og med kapitel 40 antas Esaias bok å være skrevet av minst én post-eksilisk forfatter, som ofte betegnes som Trøsteren eller Deutero-Esaias.
Vi hører London Symphony Orchestra med kor og solister under ledelse av Sir Colin Davis, i et opptak fra 2008.

ANNONSE