Kunstbilde

Giotto_-_Legend_of_St_Francis_-_-15-_-_Sermon_to_the_Birds

Fresko og forgylling, 200 x 270cm, Basilica di San Francesco, Assisi.

Freskesyklusen med motiver fra den hellige Frans av Assisis (1181-1226) liv, ble tidligere antatt å være utført – helt eller delvis – av Giotto di Bondone (1266/7–1337), men blant annet mangelen på bevarte, samtidige kilder har, som man kan se av den oppgitte linken, ført til en del tvil på dette punktet.

Fuglepredigenen (c. 1220) i engelsk oversettelse:

My little sisters, the birds, much bounden are ye unto God, your Creator, and always in every place ought ye to praise Him, for that He hath given you liberty to fly about everywhere, and hath also given you double and triple rainment; moreover He preserved your seed in the ark of Noah, that your race might not perish out of the world; still more are ye beholden to Him for the element of the air which He hath appointed for you; beyond all this, ye sow not, neither do you reap; and God feedeth you, and giveth you the streams and fountains for your drink; the mountains and valleys for your refuge and the high trees whereon to make your nests; and because ye know not how to spin or sow, God clotheth you, you and your children; wherefore your Creator loveth you much, seeing that He hath bestowed on you so many benefits; and therefore, my little sisters, beware of the sin of ingratitude, and study always to give praises unto God.

San Francesco d’Assisi ble erklært å være en helgen allerede i 1228, bare to år etter sin bortgang. Han er først og frenst dyrenes skytshelgen, men også for Italia og for miljøet. Hans festdag er hans dødsdag, den 4. oktober.

ANNONSE

Catholic Encyclopedia

ANNONSE

Ét svar til “St. Frans av Assisi preker for fuglene (ca. 1297-1299)”

  1. Therion siger:

    Franz Liszt (ordinert katolsk prest) hadde dette å bemerke:

    https://www.youtube.com/watch?v=xsw9-qjdo6I