Kopierede/fra hoften

(Tegning via Troels Heeger på Twitter)

Berlingske skal betale erstatning for at have bragt en tegning af Den Lille Havfrue, der krænker ophavsretten (Berlingske skal i alt betale 285.000 kroner – foruden tegningen omfatter erstatningen også et fotografi af Den Lille Havfrue).

Sagen minder meget om den sag, som Dansk Journalistforbund anlagde mod billedkunstneren Uwe Max Jensen. Her risikerede Uwe Max Jensen at blive dømt for at have bearbejdet Kurt Westergaards Muhammedtegning i en uønsket retning (der blev indgået forlig udenfor retten sagen), og det er noget tilsvarende, som Berlingske nu er dømt for.

Det er vanvittigt, at billedkunstnere og satiretegnere ikke kan lade sig inspirere af og viderebearbejde ikoner som Muhammedtegningen og Den Lille Havfrue i forbindelse med satire, illustrationer og billedkunst. Men det er åbenlyst sådan, det er, og Journalistforbundet har malet sig op i et hjørne ved at agere, som det gjorde i Uwe Max Jensens sag. Nu kan forbundet ikke forsvare Berlingskes ret til satire.

ANNONSE

Det var netop den udvikling, som journalist Uffe Gardel og foreningen Danske Bladtegnere advarede imod i forbindelse med Dansk Journalistforbunds sag mod Uwe Max Jensen. Den advarsel sad forbundet overhørig, og det har nu ramt Dansk Journalistforbund som en boomerang.

Der er derfor tale om et screendump fra design- og illustrationsbureauet Spild af Tid ‘s hjemmeside. Det er Rasmus Meisler fra Spild af Tid, der har tegnet zombieudgaven af Den Lille Havfrue.

Læs Uffe Gardels kommentar til Dansk Journalistforbund her

 

Uwe Max Jensens maleri Gemmeleg (her i en censureret udgave), der fik Dansk Journalistforbund til at lægge sag an mod kunstneren på vegne af fotograf Michael Drost-Hansen og satire- og Muhammedtegner Kurt Westergaard. Sagen endte med et udenretligt forlig, hvor Uwe Max Jensen anerkendte, at han havde krænket de pågældendes ophavsret. Mere om retssagen her.

Se også
Dansen om coronakalven (coronavirus / COVID-19 – replik til Andrea di Leone)

ANNONSE