Kopierede/fra hoften

Overalt i Europa er myndighederne afhængige af at have en skarp kniv i skuffen i tilfælde af krise. Tysklands særlige historie betyder, at myndighederne har en meget lav tolerance overfor nationalisme og kalder det højreorienteret ekstremisme. Det styrker ikke lige præcis arbejdsviljen og kampmoralen.

De tyske myndigheder har foretaget en gennemgang af politiet, toldvæsenet og efterretningstjenesterne, som skal påvise, at der er højreorienterede ekstremister inden for deres egne rækker. Men hvis man ser nærmere på tallene, er de små, og der er ingen yderligere definition af, hvad der kvalificerer til klassificeringen “højreorienteret ekstremist”. Vi formoder, at det ikke kræver meget.

Tyskland genopliver noget af hysteriet, der kendetegner Det Tredje Rige og DDR: Mistanke og mistillid. Det er ikke befordrende for tilliden i et civilsamfund.

Et konkret eksempel: En person, vi kender, der bor i Berlin, tog en taxa hjem. Han var i beruset tilstand. Føreren afspillede arabiskundervisning i bilen, og passageren mener, at han havde ret til at forlange den stoppet. I stedet begynder chaufføren sin missionering. Passageren reagerede og fortalte ham, at han ville have trukket sig fra missionærarbejdet for en religion, som han ikke havde meget tilbage for.

ANNONSE

Det udviklede sig til skænderier. Passageren var glad for, at turen var forbi. Men det var den ikke. Et par timer senere, midt om natten, banker det på døren. Udenfor er der fire politibetjente. De fører ham til stationen. Han blev indrapporteret for hadefuld tale.

Denne historie siger meget om dagens Tyskland. Et ret usundt klima. Når de, der har opbygget politiet i dag, begynder at tale om højreorienterede ekstremister, er der al mulig grund til skepsis.

Der har været 377 sager siden 2017 blandt 300.000 ansatte, et forsvindende lavt antal. Tror myndighederne virkelig, at folk reagerer ærligt på et spørgeskema, der skal afsløre, hvem de er?

Rapporten er blandt andet baseret på en undersøgelse blandt 300.000 ansatte, hvor de skulle svare på spørgsmål om deres egne sympatier og antipatier, holdninger og meninger.
Selvfølgelig følger de med på de sociale medier og ser, hvad folk har delt. Der skal sandsynligvis ikke meget til her, hvis du deler den forkerte video eller artikel.

Du skal bare stramme nettet, hvis du vil øge kvoten. Indenrigsminister Horst Seehofer er fuldt ud oppe på dupperne.

Han understregede, at hver eneste sag, der opdages, er “skammelig”, og at den får konsekvenser for de berørte.

Dette er gamle toner. Tjenestemænd er en skændsel for staten og skal fyres. Sådan skaber du frygt, men næppe loyalitet. Bør en tysk minister ikke vide det?

De fleste af de 377 sager vedrører medarbejdere, der har delt nazistiske, højreorienterede og groft racistiske slagord eller symboler på de sociale medier. Ifølge rapporten kan kun to af de afslørede knyttes til højreorienterede ekstremistgrupper.

To tilfælde ud af 377, to medlemskaber blandt 300.000! Er det et stort problem? Det virker snarere som om frynsetilgangen vil skabe det, man prøver at undgå.

Overgreb er begyndt på politifolks private hjem.

Sidste måned gennemførte det tyske politi en større operation mod kolleger, der blev beskyldt for at sprede højreekstrem propaganda, herunder hagekors og billeder af Adolf Hitler.

Mere end 200 politibetjente deltog i operationen mod 34 politistationer og private hjem. 30 politibetjente blev suspenderet, mistænkt for at have spredt højreorienteret propaganda i chatgrupper på internettet.
Hvor mange politifolk spreder billeder af Adolf Hitler? Det må være en usædvanlig dum politibetjent. Vi savner eksempler på “højreorienteret ekstrem propaganda”, men får det ikke.

En tidligere politibetjent, der sender trusler, er undtagelsen:

I juli blev en tidligere nynazistisk sympatisør og hans kone arresteret med mistanke om at have sendt truende breve til en række politikere og andre offentlige personer i Tyskland.

Der var en episode for et stykke tid siden, der blev bemærket:

Et par uger tidligere opløste den tyske forsvarsminister Annegret Kramp-Karrenbauer en division af de tyske specialstyrker, efter at det blev kendt, at flere af medlemmerne havde højreekstreme sympatier.

Men det indtryk, vi havde tilbage, var, at det var soldater, der frygtede samfundets sammenbrud, og de forberedte sig på at gå ind i en krisesituation. Patrioter og patriotisme er højreorienterede ekstremisme i Merkels Tyskland.

Hun får det politi, hun fortjener.

ANNONSE