Kommentar

Indvandrere tisser på 16-årig ifm. røveri, Stockholm, bl.a. omtalt af SVT; Collage: Twitter

‘Svensk vold kan være på vej til Danmark’, skriver Politiken med fede typer i onsdagens udgave, og fortæller så (for første gang) om det brutale overfald i et shoppingcenter i Sønderborg, hvor ‘en ung dreng’ tvinges til at ‘kysse overfaldsmandens sko’. Da fænomenet er etnisk i sit udgangspunkt kan man vanskeligt berette om fænomenet uden at have den del med, og brødteksten dekonstruerer således hurtigt den bekvemme overskrift.

Hvorfor de her ‘fornedrelsesrøverier’ ikke automatisk ses som udtryk for racisme, er et emne i sig selv. Citaterne taler for sig selv, og det kræver vel næsten en kandidatgrad fra RUC for at se dominansvolden som sideeffekt ved en modkultur skabt af den afmagtsfølelse systemisk racisme udsætter nye danskere/svenskere for. Fra Politiken – Svensk vold kan være på vej til Danmark (af Søren Astrup; kræver login).

“I Sverige har den særlige voldsform især udmøntet sig i det, de omtaler som fornedrelsesrøverier. De har det til fælles, at ofrene er unge svenskere, og at gerningsmændene i langt den største del af tilfældene har indvandrerbaggrund. …

Forskningsinterviews med en halv snes gerningsmænd viser, at de gør det, fordi det er så nemt: ‘Svenskerne gør ingenting. De giver os bare sagerne. De er krystere’. ‘Når vi er ude i byen og røver, så er vi i krig. Vi er i krig mod svenskerne’, siger en af dem med en udtalelse, der ifølge rapporten illustrerer gerningsmændenes fjendtlighed og aggression mod svenskerne. Ofte ledsages angrebene af ydmygelser af ofrene.

‘For mig er magt, at svenskerne skal lægge sig ned på jorden og kysse mine fødder’, forklarer en af røverne.

… Rapporten fra Lunds Universitet er fra 2005, men svenskerne har endnu ikke fået bugt med den særlige kriminalitetsform.”

Det ser ud til, at visse af dem ikke begår røverier for udbyttets skyld, men at det er noget andet, man vil have ud af handlingen.” (Erik Nord, Politichef, Gøteborg)

ANNONSE