Kunstbilde

Rembrandt Harmenszoon van Rijn (1606-1669)
Sepia, penn og lavering over rødkritt, 18 x 26,6 cm, Hessisches Landesmuseum, Darmstadt.

Rembrandts bevarte verker omfatter foruten oljemalerier også et betydelig volum av grafikk og tegninger, som normalt ikke er utstilt i kunstgallerier, og som man bare kan få se etter avtale – om man har aktverdige grunner.

Det er selvfølgelig intet som kommer opp mot å se kunstverk i original – men når det gjelder kunst på papir er det flere hensyn å ta. Jo eldre naterialet er, desto ømfintligere kan det være for både lys og håndtering. Og noen typer papir kan være selvdestruerende på grunn av syreinnhold eller andre stoffer i papiret.

Så vi bør være glade for at kunstmuseene har digitalisert materialet, og gjort det tilgjengelig på nettet, mens originalene er oppbevart så trygt det lar seg gjøre.

ANNONSE

Læs også

Læs også