Nyt

Yasmin Zannachi. Foto fra Pinterest

Yasmin Zannachi kræver at Churchill-statue i Oslo skal fjernes fordi Churchill «investerede stort i slavehandel». Selv kommer hun fra et land, som gjorde det stort indenfor slavehandel – længe efter at briterne var stoppet.

Statuen af Winston Churchill på Solli Plass i Oslo blev svinet til.

Inspireret af Black Lives Matter-demonstrationerne pågår nu en kampagne for at få fjernet statuerne af Winston Churchill og Ludvig Holberg, som står udenfor Nationaltheatret i Oslo.

Initiativtager er Yasmin Zannachi, oprindelig fra Marokko, nu bosat i Oslo. Document omtalte i går opråbet:

Riv slavehandler-statuerne ned! Blandt andet på Solli plads og Nationaltheatret i Oslo står der statuer af henholdsvis Winston Churchill og Ludvig Holberg, som begge investerede stort i slavehandel. Det er UHØRT at hvide mænd, som synes det var fint at undertrykke sorte mennesker I DEN GRAD så skal have en plads i vore gader! Vi forventer at alle statuerne lægges ned!

– Fire niveauer af dumhed

Der er fire forskellige niveauer af dumhed her, påpeger Asle Toje: For det første ophørte slavehandelen længe før Churchill blev født.

Det andet niveau er at det var briterne som fremtvang en afslutning af Slavery Abolition Act, (1833) som hans bedstefar, John Spencer-Churchill, var med til at implementere.

Det tredje niveau er for Churchill-entusiaster. At Winston ‘investerede stort’ vil få de som kender hans biografi til at skrige af grin, siden han mesteparten af livet var i gæld af varierende dybde. Han var ingen storinvestor.

Det fjerde og sidste niveau er det vigtigste – mons tro om Zannachi ved at Marokko var et af de lande, som førte an i slavehandel før og efter at briterne gjorde det? Slaveri var udbredt i Marokko efter at næsten alle andre lande var sluttet med det.

Hvordan kan en person, med baggrund fra et af verdens mest slave-handlende lande til et som har uendeligt lidt med slavehandel at gøre, kræve at de skal fjerne en statue af manden som reddede os fra nazismen?

ANNONSE