Kopierede/fra hoften

Forleden døde 46-årige George Floyd efter en brutal anholdelse i Minneapolis, og da Floyd er sort ses det automatisk som udtryk for racisme. Afdøde var ubevæbnet ved anholdelsen, men er 2 meter høj, vejer 113 kg, og har tidligere siddet inde for tyveri, narko og ‘aggravated robbery with a deadly weapon’. Betjenten bliver i sagens natur retsforfulgt. Det er naturligvis ikke godt nok for ‘Gadens parlament’ Røde såvel som sorte.

Jeg har haft mine tvivl om iranske Jens Philip Yazdani stadig var en revolution fantast, eller han var blevet mere moderat i takt med sin tilknytning til statsmediet Radio4. Herunder lidt fra en Facebook-opdatering han skrev om de igangværende uroligheder.

“I USA har demonstranter brændt mindst én politistation i Minneapolis… Det er godt. En proportionel og effektfuld aktion. Når politiet konsekvent slagter sorte mennesker, mens myndighederne mere eller mindre ser passivt til, bør befolkningen selvfølgelig tage skeen i egen hånd – og stoppe politiet.

Stoppes skal de jo, for hidtil har politiet fået lov til, konsekvensfrit, at chikanere, tyrannisere og endda dræbe uskyldige mennesker. Det er sket alt for ofte. Og nu må det høre op. Det altså godt, at politistationer brændes af. Men det er ikke nok.

Den diskrimination og racisme mod, og undertrykkelse af, USA’s sorte befolkning – som politiet i dén grad bidrager til – kræver et større strukturelt opgør med samfundets racistiske strukturerer.

Men indtil det opgør kommer, og komme må det, bør den sorte befolkning sørge for at beskytte sig selv. Her er en uskadeliggørelse af politiet ikke ufornuftigt eller irrationelt. Det er ikke (kun) afmægtig vrede, men også praktisk revolutionær aktivitet, der har til formål at selv skabe den forandring, man ønsker at se.

Atlanta-rapperen og aktivisten Killer Mike, som jeg i øvrigt skatter afsindigt højt, sagde i en tale forleden, at de sorte ikke skulle brændes deres egne hjem af – men derimod brænde det racistiske system ned, til grunden. Metaforisk og demokratisk. Ved at organisere sig, stemme, osv.

Det er jeg egentligt enig med ham i. Men jeg synes godt, han kunne tilføje, at de alt imens, de venter på næste valg, godt kunne brænde nogle flere politistationer af.

Jeg ved, han er en stor fortaler for sort selvforsvar – og her synes jeg altså, det er logisk at gå efter en afvæbning af politiet igennem egen direkte aktion. Det er jo for hulan dem, der indstifter volden – ikke de sorte selv. …

I Danmark giver det jo med den nuværende situation ingen mening at brænde en politistation af. Men…”

ANNONSE