Kommentar

Sara Maria Glanowki. Foto: Facebook

Det er en imponerende selvsikker fanfare, der indleder Sara Maria Glanowskis hårdt pumpede konspirationsartikel over fire sider (Weekendavisen, Kultur 13.03) om Fox News og Donald Trumps fordærvelse af USA:

”Coronavirussen indhenter i disse dage Donald Trump […] Amerikanere risikerer at dø, fordi han konsekvent vender det døve øre til sin egen administration, ignorerer eksperter og kalder mediernes advarsler for ”fake news”, mens han i stedet lytter til Sean Hannity og de andre værter på Fox News […] Trump har […] forspildt enhver chance for at afværge en katastrofe.”

Glanowski vil have os til at tro, at en TV- og radiostation er USA´s egentlige regering – ikke præsident Trumps administration, som blot har rollen som nikkedukke og kolportør af journalisten Sean Hannitys meninger. Altså en perfekt sammensværgelsesforestilling: Bag den officielle regering findes et organ, som er det egentlige magtcentrum: Zions Vises Protokoller om igen. I virkeligheden er det en fantastisk reklame for Fox News at tillægge stationen en sådan almagt.

Artiklen nævner flere gange sammensværgelsesforestillinger hos Trump, men artiklens forfatter er fuldkommen blind for sin egen og sine kilders sammensværgelsesmani. Hun har også mærkeligt nok ganske glemt den største og politisk mest betydningsfulde sammensværgelsesmani i de seneste tre-fire år – den af Det demokratiske Parti og dets venligtsindede progressive TV-stationers påstand om, at præsident Trump i virkeligheden er/var i Putins sold, at Kreml har/havde en klemme på Trump, og at hans Ruslandspolitik kun kunne forstås på baggrund af denne kendsgerning.

Denne løsagtige påstand har ellers hensat det politiske liv, Hollywood og de progressive medier i en tilstand af ophidselse siden 2016. Så sent som for et par måneder siden fremførte ledende demokrater som Nancy Pelosi og Adam Schiff påstanden om Trumps ”Russia Collusion”. Det skete i forbindelse med partiets kuldsejlede bestræbelser på at få Trump afsat med afsæt i en påstand om, at han havde konspireret med Ukraines præsident til egen fordel.

ANNONSE

Før dette foreløbig sidste forsøg havde adskillige Kongresudvalg og en særlig undersøgelseskommission gennem årene 2017-2019 forsøgt at finde beviser på Trumps landsforræderi – for det var jo det, deres beskyldninger gik ud: At præsidenten i Det Hvide Hus var blevet indsat med illegitime midler ved at russerne havde ”hakket” præsidentvalget for at få Kremls hemmelige agent anbragt i hovedfjendens kommandorum.

En af Glanowskis kilder citeres for, at ”Alle større nationer kan tåle én tv-kanal [Fox News}, der fremfører konspirationsteorier for nogle seere med sølvpapirshatte [dvs. tosser], uden at det som sådan ændrer nationens karakter”. Men kan den amerikanske nation tåle, at flertallet af dets tv-kanaler i årevis fremfører grundløse konspirationsteorier for seere med eller uden sølvpapirshatte?

Samtlige Glanowskis kilder er anti-Trump. Hun har ikke forsøgt at få blot en anelse balance i tingene ved at tale med (eller citere) folk, der ikke mener, at Trump er en både farlig og latterlig idiot. Samme iøjnefaldende skævhed gør sig gældende vedr. den dæmoniserende beskrivelse af Fox News (hvor vi heller ikke slipper for klicheen om den dystre grundlæggers ulykkelige barndom). Flere af denne TV-kanals medarbejdere omtales særdeles negativt, men ikke en eneste fra Fox News kommer til orde. Heller ikke en eneste udefra, der har et mere nuanceret syn på denne TV-station med dens mange kyndige medarbejdere og kommentatorer. Fox News har været ledende i optrævlingen af de absurde beskyldninger om Trump som Kremls agent.

Glanowski omtaler positivt ”den progressive organisation” Media Matters, der overvåger konservative medier og fungerer som vagthund i nyhedsbilledet. Hvorfor holder denne vagthund ikke også øje med de progressive mediers udskejelser? Formentlig fordi den progressive organisation mener, at progressive medier er objektive, og kun konservative medier forvrænger virkeligheden.

PS. Artiklens indforståethed giver sig talrige sproglige udslag, som vel skal gøre indtryk på tumpede danske læsere: Trump pitchede sig selv, comfort food, feedback loop, fatsuit, live-tweeter, tracke, troper, nativisme, Ivy League-uddannede, narrativer. Hvad er NPR (som nævnes to gange), og hvorfor skal vi vide at nogle ølbryggere er højreorienterede? Kan det smages? Går kirkegængere i synagoge i USA?

——–
Kommentar til konspirationsartikel

Bent Jensen 

Kære debatredaktør. 17. marts 2020

Sara Maria Glanowskis forrygende konspirationsartikel om Fox News som USAs egentlige regering i Kultur 13. marts fortjener en kommentar.
Mvh,
Bent Jensen
Kronprinsensgade 20, 5800 Nyborg

BJ til WEA-Opinion 24. April 2020
Kære debatredaktør.
Måske du husker, at jeg indsendte en kritisk kommentar til forfatteren Sara Maria Glanowskis flere sider lange artikel i KULTUR 13. marts Nr. 11 om, at Fox News var USAs Deep State.
Jeg har ikke modtaget nogen reaktion fra avisens debatredaktion.
Af forskellige grunde har jeg ikke set Weekendavisen siden den 27. marts nr. 13, og jeg tillader mig derfor at spørge, om min kommentar siden da er blevet trykt i avisen.
Mvh

Kære Bent,
Jeg har læst den og kommer desværre ikke til at bringe den, da corona-krisen presser sig på, og vi er oversvømmet af debatstof i disse uger. mvh

Kære Søren.     28. april 2020
Tak for svar. Selvfølgelig ærgerligt.
Jeres avis har bragt så mange og store artikler om, hvor latterlig og uegnet Trump er som præsident.
Jeg mindes derimod ikke at have set en eneste artikel, som seriøst har beskrevet og forholdt sig til alle manøvrerne for at få Trump afsat på grundlag af det hjælpeløse såkaldte russiske dossier, som den afdankede britiske spion strikkede sammen på grundlag af mudrede og uverificerbare russiske kilder.

mvh

ANNONSE