Kunstbilde

Rogier van der Weyden (c.1400–1464)
Olje på mahogni (overført fra en annen plate), 62,2 x 54,4 cm, National Gallery, London.

Kvinnen med salvekrukken nevnes i alle de fire kanoniske evangelier, Lukas nevner at hun var en synderinne, og i evangeliet etter Johannes identifiseres hun med Maria av Bethania – søster av Martha og Lazarus. Tradisjonen har identifisert kvinnen med salven – og dessuten hun som ble grepet på fersk gjerning – som Maria Magdalena, selv om tekstene ikke sier det uttrykkelig. I alle fall har kunstneren forsynt henne med en salvekrukke (nederst til høyre), Maria Magdalenas tradisjonelle attributt i kunsten. National Gallerys presentasjon av bildet ligger her.

Alt tyder på at dette bildet er et fragment – muligens av en altertavle – som en eller annen gang ble om-vandalisert. Wikipedia har en utmerket artikkel rundt bildet, som kan leses her.

ANNONSE

Læs også

Læs også