Kunstbilde

Sølvgelatinkopi i Auschwitz-albumet, Yad Vashem, Jerusalem.

Så vidt det er kjent, ble disse bildene tatt av SS-fotografene Ernst Hofmann eller Bernhard Walter, som ellers hadde ansvaret for fotografering og fingeravtrykk av dem som ikke ble sendt rett i gasskammeret. Bildene ble tatt i mai-juni 1944, og viser ungarske jøder hentet fra Karpato-Rutenia. Vi kan ta det for gitt at alle de avbildede ble myrdet like etter at bildet var tatt.

Til hvilket formål albumet ble laget er ikke kjent, og det ble etter befrielsen funnet i de forlatte SS-brakkene i Dora-leiren i Thüringen (ganske langt fra Auschwitz) av den da 18 år gamle Lilly Jacob, senere gift Zelmanovic Meier. Hun oppdaget at albumet inneholdt bilder av familie og venner. Noen av bildene ga hun bort til personer som også kunne identifisere slekt og venner.

Vi har tidligere tatt for oss dette albumet her.

ANNONSE

Læs også

Læs også