Kunstbilde

Viktor Mikhajlovitsj Vasnjetsov (1848–1926)
Olje på lerret, 205 x 390 cm, Tretjakov-galleriet, Moskva.
Russisk titel: После побоища Игоря Святославича с половцами – Poslje poboisjtsja Igora Svjatoslavitsja s’polovtsami. (Etter Igor Svjatoslavitsj’ strid med polovetserne).

Fyrst Igor (c.1151-c.1202) av Putivl (som ligger i det som i dag er Øst-Ukraina) og hans strider med polovjetsere og andre stammer fra øst finner vi i Igor-kvadet, som sannsynligvis er nedtegnet en gang på 1200-tallet.

Denne beretningen danner mesteparten av grunnlaget for Aleksandr Borodins (1833-1887) opera Fyrst Igor, som ble fullført av Nikolaj Rimskij-Korsakov og Aleksandr Glazunov, og uroppført i 1890.

Fyrst Igor dro i krig mot polovjetserne, men led nederlag, og ble tatt til fange. I annen akt forsøker khan Kontsjak (dog til fånyttes) å overtale Igor til å alliere seg med ham, blant annet ved å holde en oppvisning med sang og dans – de polovetsiske danser. Igor klarer imidlertid å flykte, men må finne seg i at hans sønn har falt for khanens datter, og ikke vil reise tilbake.

ANNONSE

Her er de polovjetsiske danser fra en oppførelse ved Mariinskij-teatret i St. Petersburg, dirigent er Valerij Gergijev.

I kapitel 50 av Aleksandr Solzjenitsyns I første krets (1955, utgitt 1968) beskrives en “Moskva-prosess” mot fyrst Igor. Den er mildt sagt nådeløs i sin satire – og selvfølgelig anbefalt lesning. (Finnes også i norsk oversettelse).

ANNONSE

Læs også

Mest læst

Nord Stream-mysteriet vokser

Charles III, troens forsvarer?

Læs også