Kunstbilde

Vladimir Jegorovitsj Makovskij (1846-1920)
Olje på lerret, 53 x 68 cm, Tretjakov-galleriet, Moskva.

Russisk titel: На бульваре – Na bulvarje.

Stedet lar seg lett identifisere som Srjetjenskij-boulevarden i det sentrele Moskva.

Vladimir Makovskij var én av fire maler-begavede søsken, søsteren Aleksandra (1837-1915), og brødrene Konstantin (1839-1915) og Nikolaj (1841-1886). Vi har nylig presentert ett av Konstantins bilder her på Document – men Vladimirs Boulevard er fast forankret i en virkelighet han selv observerte.

Bildet må nok betraktes som sosial-realistisk – og bakgrunnen er det som her i landet har blitt kalt Flukten fra landsbygda. Folk reiste inn til byene for å finne et bedre utkomme enn det man kunne finne i det tradisjonelle landbruket. Den gjengitte situasjon er beskrevet her og her.

En ung mann har reist til Moskva for å finne arbeid, og hans kone og deres lille barn har reist etter for å slutte seg til ham. Men når hun finner sin mann igjen, er han åpenbart beruset og fikler med et trekkspill. Har han forsøkt seg som gatemusikant? Hva vil skje med denne lille familien?

ANNONSE
ANNONSE

Læs også

Læs også