Kunstbilde

Jens Carl Frederik Hilfling-Rasmussen (1869-1941)
Sølvgelatinkopi i Oslo Museum.

Johan Halvorsen (1864-1935) er i vår tid først og fremst kjent som mannen bak Bojarenes Intogsmarsch, som i mange år innledet Ønskekonserten i NRK. Men i sin samtid var han også kjent som både fiolinist og kapellmester, spesielt ved Nationaltheatret i årene 1899-1929. Det er nærliggende å anta at bildet viser teaterorkestret, som var Norges største profesjonelle orkester inntil 1919, da flesteparten av medlemmene gikk over til Filharmonisk Selskab. Halvorsen fulgte med, men valgte snart å gå tilbake til Nationaltheatrets sterkt reduserte orkester.

I sin tid ved teatret skrev han ofte scenemusikk til de stykker som skulle spilles , som for eksempel Reisen til julestjernen, Sigurd Eldegards Fossegrimen (1905), hvor vi finner den ofte spilte Fanitullen med hardingfele-solo (nei, det er ikke innsamlet folkemusikk, selv om Johan Halvorsen samlet inn en del slåtter i samarbeid med Edvard Grieg), Ludvig Holbergs Maskarade og ikke minst Suite ancienne (1911) satt sammen av musikk for Holbergs komedie Barselstuen (1723)

Her fremføres den av Kringkastingsorkesteret under ledelse av Ari Rasilainen.

https://www.youtube.com/watch?v=I4XiTApRNXg

ANNONSE

Læs også

Læs også