Nyt

Det er ganske utroligt at man først fire år efter får at vide, at regeringen i efteråret 2015 var bange for at miste kontrollen over befolkningstilstrømningen og i al hemmelighed bestilte tonsvis af pigtråd og beton for at spærre af grænsen mod Tyskland.

Det er daværende justitsminister Søren Pind der fortæller om uroen i sin nyudkomne bog Frie Ord. Udadtil gjorde man gode miner til slet spil. Det ikoniske billede på Danmarks velkomst af flygtningene/migranterne var politimanden, der tog imod en ung pige på motorvejen.

Tidligere var billedet af Danmark en politimand, der holdt trafikken tilbage for at en andemor med sine ællinger kunne komme over vejen.

Nu får vi at høre, at nerverne alligevel var højspændte.

»I regeringen var der diskussioner om at bygge en mur af pigtråd og beton ved grænsen til Tyskland. Meget præcise planer blev udarbejdet. Det viste sig, at vi ikke lå inde med de tilstrækkelige ressourcer, og at materialer og genstande til at foretage en sådan voldsom beslutning slet ikke var en del af vores beredskabslagre. I al stilfærdighed blev nogle af disse ting indkøbt internationalt,« skriver Pind i bogen.

I forbindelse med bogen udtalte Søren Pind til TV 2, at muren eller hegnet skulle holde illegale flygtninge ude.

»Det (en grænsemur, red.) var et scenarie, som kunne blive aktuelt, hvis det hele brændte sammen, og det var vi jo bange for ville ske. At hele Europa ville bryde sammen,« sagde Søren Pind til TV 2.

Regeringen var med andre ord bange for at Danmark kunne blive løbet over ende.

Enhedslistens Rosa Lund stillede spørgsmål i Folketinget. Hvor store forberedelser gjorde man? Svaret foreligger nu fra Pinds efterfølger, Nick Hækkerup:

33 kilometers mur mod Tyskland skulle være den danske bagstopper i flygtningekrisen. Der blev i 2015 brugt 21,7 millioner kroner på projektet. Det fremgår af et nyt dokument.

Den daværende Venstre-regering gjorde under flygtningekrisen klar til at bygge en 33 kilometer lang mur ved den danske grænse mod Tyskland.

Det fremgår af et nyt svar, justitsminister Nick Hækkerup (S) har sendt til Folketinget. Her bliver det fortalt, at Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse, der stod for indkøbene til hegnet, blandt andet købte 37.500 pigtrådsspiraler, 37.000 pigtrådspæle og diverse handsker og pladesakse, der kunne bruges i forbindelse med etableringen af pigtrådshegnet.

I alt indkøbte Forsvarsministeriets Materiel- og Indkøbsstyrelse for 21,7 millioner kroner, kan man læse i svaret.

Historien udløser flere spørgsmål: Hvilke andre scenarier har regeringen forberedt sig på, primært i forhold til Sverige. Danmark trues ikke kun af en invasion sydfra, men nok så meget af et Sverige der går i opløsning.

ANNONSE

Der skal bygges et vildsvinehegn langs den polsk-tyske grænse. Er der forberedelser til at øge højden så heller ikke mennesker kan komme over?

Er Danmark i al stilhed inspireret af Trump?

 

lometer mur mod Tyskland – købte ind for 22 millioner

 

ANNONSE